Péntek délutánig léphetnek vissza a jelöltek, ha mégsem indulnának a vasárnapi választáson

Pénteken 16 óráig mondhatnak le a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán induló jelöltek. Az ezt követően bejelentett lemondások nem alkalmasak a joghatás kiváltására, azaz a jelöltre leadott szavaztok érvényesnek számítanak A választási eljárásról szóló törvény szerint a jelölt kiesik, ha a magyarországi szavazás megkezdése előtt a központi névjegyzékből törik, elveszíti a választhatóság jogát, vagy a jelöltet állító jelölőszervezetet törlik a jelölőszervezetek, listák nyilvántartásából. Kiesik akkor is, ha június 7-én, pénteken 16 óráig a jelölésről írásban lemond.

Délután négy óra a határidő, utána már nem lehet figyelembe venni a lemondásukat. A lemondás nyomán a választási irodának haladéktalanul törölnie kell a jelöltet a szavazólapról, és egyúttal tájékoztatnia kell a lemondásról a Nemzeti Választási Irodát. A lemondott jelölt nevét „lehúzzák” a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

Kép forrás : https://444.hu/

Forrás : https://hvg.hu/itthon/20240607_pentek-delutanig-lephetnek-vissza-a-jeloltek-ha-megsem-indulnanak-a-vasarnapi-valasztason

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez