Ennyiért dolgozhatnak a diákok megyénkben

Jogi értelemben diákmunkás lehet az az egyetemista vagy gimnazista, aki nappali szakos hallgatói vagy tanulói jogviszonnyal rendelkezik, és a munkát diákszövetkezeten keresztül intézi. Ha még nem múltál el 25 éves, akkor is vállalhatsz ilyen pozíciót, ha éppen passzív féléven vagy, később viszont már nem.15 évesen még csak a nyári szünetben dolgozhatsz egy hónapot, 16 éves kortól viszont az egész nyár és a tanév is nyitva áll előtted – az egyetlen kikötés, hogy ehhez előbb szülői engedélyt kell kérned. Onnantól, hogy betöltötted a 18-at, jogilag már felnőtt vagy, így egyedül is jelentkezhetsz bárhova. A Meló-Diák Iskolaszövetkezet 41 éve kínál munkát diákoknak.

Leskó Annamária, a Meló-Diák Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei irodájának a vezetője a diákmunka bérezésével kapcsolatban elmondta, hogy az szigorúan igazodik a kormányrendeletek által meghatározott minimálbérekhez. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az egyszerű betanított munkák órabére 1534 és 1800 forint között mozog, míg a szakképzettséget igénylő munkák órabére 1874 és 2200 forint között van. Gyakornoki pozíciók esetén az órabér akár 2000-2300 forint is lehet. Kiemelte, hogy 25 év alattiak szja-mentes munkavégzésük után járó keresetükből még több pénzt tarthatnak meg, költhetnek saját céljaikra. Arra a kérdésre, hogy milyen területeken vállalhatnak munkát a diákok, kifejtette, hogy számos területen dolgozhatnak, beleértve az irodai munkákat, vendéglátást, kulturális intézményeket, szórakoztató egységeket, strandokat, valamint gyárakban könnyű és nehéz fizikai munkákat.

„A diákmunka nem csak anyagi előnyt jelent, hanem lehetőséget biztosít a diákok számára, hogy valós munkatapasztalatot szerezzenek és felkészüljenek a felnőtt életre. Az iskolaszövetkezetek támogatása és a partnerek elvárásai révén a diákok értékes tapasztalatokkal gazdagodhatnak, amelyek későbbi karrierjük során is hasznosak lehetnek” – összegezte a diákmunka előnyeit Leskó Annamária.

Kép forrás : https://pestisracok.hu/

Forrás : https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2024/06/diakmunka-lehetosegek-es-fizetesek-varmegyenkben

(Visited 34 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez