Nem is tudtad, mennyi jó hatása van a narancsnak

A narancs már egész évben elérhető. Nem is gondolnánk, hogy milyen sok pozitív hatása ismeretes. Az egyik legegészségesebb gyümölcs, így érdemes rendszeresen fogyasztani önmagában, salátában vagy éppen turmixitalnak elkészítve. Mutatjuk is, hogy miért annyira egészséges ez a déligyümölcs.

1.Vitamin

A narancs nagyon magas A és C-vitamintartalommal rendelkezik. Kutatások kimutatták, hogy rendszeres fogyasztásával a szervezetben megnő a C-vitamin mennyisége, ami erősebbé és ellenállóbbá teszi szervezetünket a megfázásokkal és fertőzésekkel szemben.

2.Antioxidáns

A narancs kiváló antioxidáns, ennek következtében ha kellő mennyiséget juttatunk szervezetünkbe, akkor kifejti jótékony hatását a szabad gyökök megkötésében. Segít a méregtelenítésben, és abban, hogy szervezetünk megőrizze fiatalságát, frissességét.Mindegy, hogy az eredeti gyümölcs formájában fogyasztjuk, vagy narancslé, esetleg vegyes gyümölcslé formájában vesszük magunkhoz a narancs alapanyagait, bár ez utóbbi esetekben lehetőleg ügyeljünk arra, hogy magas gyümölcstartalmú italokat fogyasszunk.

3.Dohányosok

Ha valaki dohányzik, annak különösen hasznos, ha kellő mennyiségű naracsot fogyaszt, ugyanis hatására az érfalak nem károsodnak olyan mértékben, mint a C-vitamin hatása nélkül. A dohányzás következtében a szervezetünket behálózó erek falai szint minden esetben sérülnek, így árukiszolgáltatóbbakká válnak több betegséggel szemben is.Folyamatos fogyasztásával a dohányosok csökkenthetik annak esélyét, hogy érszűkület, esetel érelzáródás fordulhasson velük elő, ezért az ő esetükben nagyon fontos, hogy minél több C-vitamin és más, a narancsban megtalálható kedvező hatású anyag jusson szervezetükbe.

4.Cukorbetegség

A narancs (különösen a vérnarancs) fogyasztása segít a vércukorszint csökkenésében. Ez különösen azért hasznos, mert a cukorbetegség folyamán gyakori, hogy sérülnek, károsodnak a beteg érfalai, aminek később akár komoly következményei is lehetnek. A narancs fogyasztásával azonban ez az esély nagyban csökkenthető, így a cukorbetegek megszabadulhatnak betegségük egy veszélyes velejárójától. Számukra kifejezetten fontos az is, hogy a vércukorszint kellően alacsony maradjon a nap folyamán, ezért tanácsos nekik étkezések után egy-egy vérnarancsot elfogyasztaniuk.

5.Emésztés

A rendszeres narancsfogyasztással hozzásegítjük szervezetünket ahhoz is, hogy a felvett tápanyagok hatásosabban szívódjanak fel az emésztőrendszerből, különösen a bélcsatornából.

Forrás:

Kép forrás : https://www.mindmegette.hu/

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez