Főbb események Afrikában 2023. október 29. és november 04. között 🌍

🇪🇬🇮🇱🇵🇸 Megnyitották a rafahi átkelőt, hogy segítsék a sebesült palesztinok és a külföldiek evakuálását. Egyiptomi kórházakban fogják kezelni őket. Időközben egy izraeli minisztérium egy “koncepciós dokumentumban” azt javasolta, hogy a gázai civileket helyezzék át az egyiptomi Sínai-félszigetre. Egyiptom sem volt hajlandó elfogadni a bocsánatkérést amiatt, hogy az izraeli tank “állítólag rosszul lőtt” a megfigyelőállásra, s igy két egyiptomi katonát megsebesített.

🇺🇳🇲🇱 Az ENSZ végre kivonult a kidali bázisról. Előreláthatólag a korábbi esetekhez hasonlóan a tuareg lázadók azonnal elfoglalták és magukévá tették a felszereléseket és járműveket.

🇸🇩 Az RSF a közelmúltban elért sikerei során továbbra is egy kartúmi repülőteret birtokolt. Mindeközben Szaúd-Arábiában folytatódik a párbeszéd a szudáni harcoló felek között. Az Egyesült Államok az észak-dárfúri támadások azonnali beszüntetésére szólított fel, az RSF pedig kijelentette, hogy Szudán egészének elfoglalására törekszik.

🇹🇳🇮🇱 A tunéziai parlament megvitatta Izraellel a normalizálást kriminalizáló törvénytervezetet. Ezzel egy időben a tunéziai parlament előtt tüntetés tört ki, amely az Izraellel szembeni „normalizációs büntetőjogi” törvény elfogadását követelte.

🇬🇳 Szombaton kerültek az internetre hírek a guineai főváros központjában történt lövöldözésről. Különféle pletykák kezdtek terjedni. Kiderült, hogy az egykori guineai vezetőt fegyveresek akarata ellenére szabadították ki a börtönből, ahova azóta már vissza is vitték.

🇳🇬🇩🇪🇫🇷 Német és francia képviselők Nigériába látogattak. Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy országa hajlandó beruházni a gázkitermelésbe és a ritka ásványok bányászatába Nigériában. Hozzátette azt is, hogy Németország meg kívánja erősíteni a gazdasági kapcsolatokat az ECOWAS-szal, és kifejezte országa támogatását az ECOWAS döntései iránt. Később Franciaország európai és külügyminisztere, Catherine Colonna a kétoldalú együttműködésről tárgyalt nigériai tisztviselőkkel, és felügyelte a francia Fejlesztési Ügynökség és Nigéria kormánya közötti megállapodás aláírását.

🇲🇦 A Polisario Front szeparatista fegyveresei négy rakétát lőttek ki Smara városára a Marokkó által ellenőrzött nyugat-szaharai régióban, egy ember meghalt, három ember pedig megsebesült.

🇹🇩 A csádi katonai kormány hazaengedte Succes Masra ellenzéki vezetőt.

🇹🇳 Öt veszélyes fogoly szökött meg a börtönből egy ritka incidensben Tunéziában.

🇺🇸🌍 Az Egyesült Államok kizárja Gabont, Nigert, Ugandát és a Közép-Afrikai Köztársaságot a kereskedelmi programból az “emberi jogok súlyos megsértése” miatt, miközben visszaállítja Mauritánia kereskedelmi előnyeit. Uganda elítélte az Egyesült Államok azon tervét, hogy kizárja a vámmentes kereskedelmi programból. A dél-afrikai elnök szerint az amerikai pénz segíthet Afrika iparosodásában. Blinken ugyanakkor elmondta, hogy az USA javítani és valamilyen módon át akarja alakítani és fejleszteni szeretné a kereskedelmi programot.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez