Töltött teve és lencsés makaróni – Kulináris különlegességek az arab világból

Az Arab-félszigeten az azúrkék tenger és a sivatag találkozásánál az utóbbi negyven évben csillogó, fényes metropoliszokká nőttek az ősi, korábban gyöngyhalászatból élő falvak. Manapság az Egyesült Arab Emirátusok sajátos kozmopolita városainak elegáns éttermeiben nem csupán ázsiai, európai fogásokat kóstolhatunk, de az Arab-félsziget jellegzetes ételeivel is megismerkedhetünk. A változatos arab világ más ízeivel találkozhatunk a színes, illatos egyiptomi piacokon.

A sivatag ízei

Az Egyesült Arab Emirátusok forró, sivatagos vidékein hagyományosan sok húst és tejterméket fogyasztanak. Baromfi, birka és kecske is gyakran szerepel az étlapon, sőt a teve húsát is előszeretettel fogyasztják errefelé.

A töltött teve igazi ínyencségnek számít, különleges, ünnepi alkalmakkor, elsősorban esküvőkön szolgálják fel. A Guinness Rekordok Könyve is említi, mint az egyik legméretesebb fogást a világon. A tevét egy egész báránnyal, körülbelül két tucat csirkével, főtt tojással, hallal és rizzsel töltik meg, majd egy méretes nyársra húzva megsütik.

A haneeth nevű fogás egy földbeásott, agyaggal bélelt kemencében sütött birkahús, amelyet basmati rizzsel tálalnak. A húst a kemencében forró szén fölé helyezik, majd légmentesen lezárják, és addig sütik, míg a birka igazán omlóssá válik.

A harees nevű étel igen egyszerű alapanyagokból áll, ám igen hosszú ideig készül. Mindössze húst és főzött, szárított, majd durvára őrölt gabonát tartalmaz. Állaga vidékenként változó, van ahol kásaként, van, ahol gombócként fogyasztják.

A shawarma az egyik legnépszerűbb finomság a Perzsa-öböl országaiban. A bárányból vagy csirkéből készült ételt arab rotiba tekerve tálalják fokhagymaszósszal, savanyúsággal, és igen, sült krumplival. Igazán úgy finom, ha egy banánból és eperből készült italt is fogyasztunk mellé.

Gazdagon fűszerezett különlegesség a machboos, amely hússal, de hallal is készülhet. Kerül még bele rizs, egész kardamom, szegfűszeg, fahéj, szárított citrom, sárga mazsola és lencse is. Elkészítési módja háztartásonként más és más, és természetesen minden család a saját receptjét tartja a legjobbnak.

A ragyogó, kristálytiszta tenger is csodálatos alapanyagokat biztosít a helyi szakácsoknak. A mhammar elkészítéséhez is az itt fogott, apró méretű halakat sütik meg, amelyeket karamellizált hagymával és savanykásan elkészített rizzsel körítve tesznek az asztalra.

Fűszeres kávé és extra édes nyalánkságok

Az Egyesült Arab Emirátusokban a vendégeket igen ínycsiklandó nyalánkságokkal fogadják. Óriási tálakon szárított és friss gyümölcsök halma várja a fáradt utazót. Szárított füge, datolya, sárgabarack és szilva, de friss citrusfélék, dinnye és gránátalma is kerül az asztalra. A gyümölcsök mellett olajban kisütött, datolyaszirupba forgatott édességgel, ligamattal is kényeztetik a vendéget. Az igazi csemege azonban a kardamommal, néha szegfűszeggel, sáfránnyal ízesített erős kávé, a gahwa, amelyet tradicionálisan fül nélküli apró csészékbe töltenek a kecses formájú kávéskannából, a dallahból.

Kozmopolita sokszínűség

Az Emírségekbe látogatva nem csupán a hagyományos fogásokkal találkozhatunk. Elegáns, királyi pompájú éttermekben falatozhatunk a világ minden tájáról származó, különleges minőségben elkészített ételekből.

A híres gasztroceleb, és nem mellesleg többszörös Michelin-csillagos séf, Gordon Ramsey is nyitott egy mediterrán konyhát vivő éttermet Dohában, a St. Regis hotelben. A dubai Atlantis hotelben található a Saffron étterem, amely jól reprezentálja az emírségek sokszínűségét. Pán-ázsiai, nemzetközi konyhája igazi kulináris csemegéket kínál, ráadásul egy vacsora itt igazi kísértés, hiszen az elegáns asztalokon elhelyezett ételekből mindenki annyit vehet, amennyit csak szeretne.

Dubai büszke arra, hogy több, mint 200 ország állampolgárai tekintik második otthonuknak az emírséget, és fontosnak tartja, hogy az idelátogatók megismerkedjenek a város összetett kulináris kultúrájával. Idén is, februártól márciusig, megrendezik a Dubai Food Festivalt, ahol a város gourmet, avantgarde éttermei, de a helyi különlegességeket kínáló kevésbé magas presztízsű vendéglátóhelyek is képviseltetik magukat. Az organikus finomságokon túl libanoni, török, indonéz ételeket kóstolhatnak a fesztivál vendégei, de kipróbálhatják az édes gőzölt gombócokat és a különleges joghurtokat is.

A Nílus kulináris ajándékai

Az Arab-félsziget száraz, sivatagi világától messze, Egyiptomban, a Nílus által táplált földek bőséges termést biztosítanak az itt élőknek, amelyet az itteni étkezés változatos, friss fogásai is tanúsítanak. A Mediterráneum más keleti országaihoz hasonlóan az itt élők is kedvelik a fűszeres hússal vagy rizzsel töltött zöldségeket és szőlőlevelet, de az édes, szirupos baklava is nagy kedvenc.

Nem is olyan régen, a 19. században jött létre egy emblematikus egyiptomi fogás, a kushari, amelyben lencse, makaróni és rizs van összekeverve fűszeres paradicsomszósszal és fokhagymaecettel. A fogást csicseriborsóval és sült hagymával tálalják.

Az egyiptomi konyha frissességére jó példa a ful medames, amely egy római köményes babsaláta sok petrezselyemmel, hagymával, fokhagymával és citrommal.

A shawerma egy finom szendvics sült hússal és szezámmag pasztából, citromléből, fokhagymából készített tahina szósszal.

Olasz hatást mutat az egyik nagy egyiptomi kedvenc, a Besamel mártással készített makaróni, amelyben a tésztát a fehér mártással, paradicsomszósszal, lassan sütött bárányhússal és hagymával rétegzik, a tetejét tojással kenik meg, majd sütőben illatosra, ropogósra sütik.

(Visited 42 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez