Orosz kémet fogtak – állítják a norvégok

Oslóban a repülőtéren kapták el az orosz férfit, akit kémkedéssel gyanúsítanak – közölte a kémelhárítás Norvégiában. Az orosz férfi egy tanácskozás iránt érdeklődött, mely a skandináv államok informatikai rendszereinek összekapcsolásáról szólt.

A tanácskozást a norvég parlamentben tartották. Norvégia rendszeresen vádolja azzal Oroszországot, hogy hackertámadásokkal próbálja meg befolyásolni a politikai életet a skandináv országban, mely a NATO tagja.

Oslóban az orosz nagykövetség nevetségesnek nevezte a kémvádat. Arra utaltak, hogy Norvégia valószínűleg kémcsere érdekében tartóztatta le az orosz férfit Oslóban. Múlt decemberben ugyanis az orosz kémelhárítás elfogott egy norvég férfit, akinél az orosz flotta titkos adatait találták meg. A 62 éves Alfred Berg beismerte: a norvég hírszerzésnek dolgozott. A kémek háborúja évtizedek óta tart Norvégia és Oroszország között, de az utóbbi időben felerősödött, mert Moszkva nagyobb erőket koncentrált a határok közelében. Válaszul Norvégia az Egyesült Államokat kérte arra, hogy növelje meg katonáinak létszámát a skandináv országban. Az USA erre ígéretet is tett, hogy megerősítse a NATO északi szárnyát, melyet Washington és Oslo szerint Oroszország egyre jobban fenyeget.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez