Amerikai-kínai húzd meg, ereszd el

Bár kereskedelmi háború zajlik az USA és Kína között és orosz-kínai közös hadgyakorlat folyik a Távol-Keleten, az agyagkatonák városában szent a fegyverbarátság a kínaiak és az amerikaiak között.

Hszianban, a Mennyei Birodalom ősi fővárosában katonaorvosok tanácskoznak. Az amerikai delegációt egy helyettes államtitkár vezeti a Pentagonból. A kínaiak pedig a helyszínre küldték Hszi Csin-ping elnök kedvenc katonáját, Szung Puhszuan tábornokot. Ő volt a kulcsfontosságú Északi katonai körzet parancsnoka, de Hszi Csin-ping előléptette: jelenleg ő a logisztikai erők főparancsnoka Kínában. Érkezése mindenkit meglepett, hiszen előre senki nem tudott róla.

Peking és Washington között furcsa árnyékháború dúl: fenyegető nyilatkozatok váltakoznak békülési kísérletekkel. A nyáron a kínaiak halálosan megsértődtek, mert nem hívták meg őket a nagy tengerészeti gyakorlatra a Hawaii-szigetek körül. Korábban részt vehettek ezeken, de most a Pentagon nemet mondott. Aztán pedig meghívta a kínaiak flottaparancsnokát Amerikába. Sen Csinlung admirális hamarosan útra kel, hogy az Egyesült Államokban részt vegyen egy nemzetközi tanácskozáson.

Trump elnök mindeközben azzal vádolja Kínát, hogy akadályozza a szépen fejlődő amerikai – észak-koreai kapcsolatokat, mégpedig válaszként a kereskedelmi háborúra, melyet ő maga indított Kína ellen. Washington közben meghívót küldött a kínaiaknak, hogy tárgyaljanak a kereskedelmi vitákról. Az ajánlatot Pekingben kitörő örömmel fogadták. Majd Trump elnök újabb csomagot jelentett be büntetővámokból és közölte: neki nem olyan sürgős a tárgyalás. Ezek után kicsit nehéz bármit is határozottan állítani a világ két legnagyobb hatalmának kapcsolatairól…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez