Francia-orosz csúcs Moszkvában

Emmanuel Macron francia elnök a Luzsnyiki stadionban nézi végig a francia-horvát döntőt, de ezen kivül is találkozik Vlagyimir Putyinnal. Optimális időpontban kerül sor az újabb francia-orosz csúcsra – hangsúlyozzák Párizsban.

Legutoljára Szentpéterváron találkozott a két elnök, amikor a szokásos orosz gazdasági csúcson Franciaország díszvendég volt. Jó munkakapcsolat alakult ki Macron és Putyin között annak ellenére, hogy a francia elnökválasztáson az orosz elnök Marine Le Pen asszonyt, vagyis Macron ellenfelét támogatta. Franciaország és Oroszország között jó a gazdasági együttműködés – a szankciók ellenére is. Franciaország GDP-je csaknem kétszer akkora, mint Oroszországé, amely e téren komoly gondokkal küzd, jelentős részben a szankciók miatt.

Macron most nem erről, hanem a szíriai helyzetről kíván egyeztetni Putyinnal. Aszad elnök – Oroszország és Irán segítségével – szinte már megnyerte a polgárháborút azokkal az erőkkel szemben, melyeket a franciák is támogattak. Mi lesz ezután? Macron közvetíteni akar a keleti és a nyugati álláspont között. Izrael már elfogadta, hogy Aszad megbuktatása nem sikerült, és csak arra törekszik, hogy Irán szerepét mérsékelje Szíriában. Az USA és Szaúd-Arábia még nem tett le arról, hogy eltávolítsa Aszad elnököt, bár az általuk támogatott fegyveres milíciák vereséget szenvedtek Szíriában.

Trump nyilván erről is tárgyal majd Putyinnal hétfőn Helsinkiben. Macron azt szeretné, hogy ne Európa feje felett állapodjanak meg. Ez lesz tehát a francia-orosz csúcs egyik témája. A másik a fegyverkezési verseny. Franciaország szeretné elkerülni az új hidegháborút és nem akar fegyverkezési versenyt Oroszországgal, pedig Trump erre buzdította a NATO-szövetségeseket Brüsszelben. Putyin érdekei is hasonlóak, mert Oroszországnak nincs megfelelő gazdasági potenciálja ahhoz, hogy fegyverkezési versenyt folytasson a nála jóval erősebb NATO-val szemben.

Macron persze elsősorban a futballdöntő miatt érkezik Moszkvába. Számára a francia győzelem fontos politikai siker lenne. Bebizonyítaná ugyanis, hogy a jobbára afrikai származású futballisták Franciaország színeiben éppoly jeles produkciót nyújtanak, mint a fehérek. Vagyis létrejöhet a nemzeti egység, amely különösen fontos Franciaországban, ahol Európa legnagyobb muzulmán közössége él és ahol a legtöbb iszlamista merényletet hajtották végre az elmúlt években.

Fotó: tavaly májusban, Versailles-ban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez