Salátát termesztettek az Antarktiszon
A sarkvidéki üvegházban természetes fény és termőtalaj sem kellett a zöldségnek.
Újabb lépéssel közelebb kerültek a kutatók ahhoz, hogy a jövőben akár a Marson is képesek legyenek zöldségeket és gyümölcsöket előállítani. Az EDEN ISS nevű projekt keretében ugyanis az Antarktiszon, szélsőséges körülmények között sikerült salátát, retket és uborkát termesztenie a német Neumayer III kutatóállomás csapatának, természetes fény és a konvencionális termesztésben megszokott termőtalaj nélkül.
A projekt nem titkolt célja, hogy az asztronautákat segítse majd egy napon az önfenntartó életmódban a Marson és azokon a bolygókon, ahová a jövőben eljuthat az emberiség. A high-tech laboratóriumban, hidrokultúrás módszerrel előállított zöldségek magjait a Deutsche Welle szerint februárban vetették el, mostanra pedig már le is szüretelték az első adagot: 3.6 kilogramm salátát, 18 uborkát és 70 retket. Májusra további 4-5 kilogramm gyümölcsöt és zöldséget szeretnének betakarítani a projektet koordináló Német Űrrepülési Központ (DLR) munkatársai.
Fotók: Flickr – DLR