Különleges iskolák terhes lányoknak Sierra Leonéban

A nyugat-afrikai országban minden harmadik terhes nő tinédzserkorú. Hogy ne kelljen félbehagyniuk a tanulmányaikat, az állam külön iskolákat hozott létre a számukra.

Sierra Leonéban több tízezer tinédzserlány esik teherbe évente: nagy részük ki is esik az oktatásból, miután láthatóvá válik, hogy állapotosak.  A kormány szerint ugyanis rossz példát mutatnak, így kénytelenek elhagyni a hagyományos iskolákat. A kirekesztő intézkedéseket követő nemzetközi nyomás hatására azonban az oktatási minisztérium speciális intézményeket hozott létre a számukra. Itt könnyített programot követhetnek várandósságuk alatt, gyermekük megszületése után pedig visszatérhetnek a hagyományos oktatásba, anélkül, hogy lemaradtak volna kortársaiktól a tananyagban.

Az African News információi szerint az intézkedésnek köszönhetően eddig 14.000 lányból 5.000 tért vissza az iskolapadba. Kétharmaduk azonban örökre elesett a lehetőségtől, hogy tanulmányait folytassa. A nyugat-afrikai országban a szexuális felvilágosításra nincs jól kidolgozott program. Az átmeneti megoldások, így a terhes lányoknak létrehozott iskolák sem nyújtanak hosszútávú megoldást, hiszen a fenntartásukra nincs elég pénz – állítja a kormány.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez