Eszméletlen körülmények – így élnek a katonanők Észak-Koreában

Nem menstruálnak, a nemi erőszak pedig hétköznapinak számít – derül ki egy egykori katonanő vallomásából.

Li Szo Jeon értelmiségi családjából többen is szolgáltak az észak-koreai hadseregben, ő maga pedig a 90-es években önként vonult be, hogy ezzel magán és családján is segítsen – akkoriban ugyanis súlyos éhínség sújtotta az országot. Ezzel nem volt egyedül, sok ezer nőtársa állt be katonának, hogy naponta legalább egyszer kapjon enni. Élményeiről a BBC- nek mesélt, az interjúból pedig kiderül, milyen embertelen körülményeket kellett elviselnie a szolgálata alatt.

A 28 éves korára őrmesteri rangot szerzett nő azt mondja, hogy társaihoz hasonlóan neki is leállt a menstruációja – aminek a kemény kiképzés, a stressz és az alultápláltság volt az oka. Észak-Koreában a katonanők kiképzése nem sokban tért el a férfiakétól, a fizikai követelmények szinte megegyeztek mindkét nemnél, az élelmezés pedig nem volt elegendő a fizikai megterhelés mértékéhez képest. Emellett még a főzés és a takarítás is rájuk hárult. Tisztálkodásra sem volt lehetőség, a zuhanyzást egy hegyi patakhoz kapcsolt csővel kellett megoldaniuk, amelyből kígyók és békák is érkeztek a jéghideg víz mellett. A nemi erőszak sem számított kirívónak a szolgálata alatt. Bár őt nem erőszakolták meg, szemtanúja volt több olyan esetnek, amikor nőtársait szexuálisan bántalmazták.

„A századparancsok órákig bent maradt a szobájában és katonanőket erőszakolt meg a felettese tudtával. Ez újra és újra megtörtént, sosem ért véget” – mondta az egykori katonanő az interjúban.

Li Szo Jeon 1992 és 2001 között szolgált az észak-koreai hadseregben, ezt követően még hét éven keresztül maradt az országban, munka nélkül, rendkívül nehéz körülmények között. 2008-ban a kínai határon próbált átszökni, de elfogták és egy évre büntetőtáborba került. Aztán újra megpróbálkozott az átjutással – másodjára már sikeresen. A világ negyedik legnagyobb hadseregéhez 17 éves korában csatlakozott katonanő 41 évesen döntött úgy, hogy őszintén beszél az őt ért megpróbáltatásokról.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez