Tényleg Kairó a világ legveszélyesebb nagyvárosa a nőknek?

A megállapítást a Thomson Reuters alapítvány publikálta. Kairóban kikérik maguknak – legalábbis a kormány és szervezetei.

A 10 milliósnál nagyobb városokat vette górcső alá a londoni Thomson Reuters alapítvány. Egészen pontosan közvéleménykutatást tartott és annak az eredményeit publikálta. 19 metropolisról mondtak véleményt a szavazók, akik úgy látják: az egyiptomi fővárosban vannak leginkább kitéve szexuális zaklatásnak a nők. A legjobb a helyzet Londonban, Tokióban és Párizsban.

Az egyiptomi nőjogi aktivisták kicsit sem lepődtek meg ezen. A közvélemény, pontosabban a politika viszont felszisszent. Olyannyira, hogy az egyiptomi pártok megkérdőjelezték még a kutatás módszertanát is – írja a szaúdi hírportál, az Al Arabiya. Elsőként a nemzeti nőtanács adott ki közleményt arról, hogy szerinte még a módszertan sem volt megbízható, nem beszélve arról, hogy a kutatás teljesen figyelmen kívül hagyta a kairói kormány erőfeszítéseit a nők védelmére.

A vizsgált témák a szexuális bántalmazást, a nemi erőszakot, a nők körülmetélését (vagyis a csikló kivágását), a kiskorúak férjhez adását, az erőszakkal megköttetett házasságokat és a nőgyűlöletből elkövetett gyilkosságokat ölelték fel. A megkérdezettek pedig különböző szakemberek volta, a nőjogi aktivistáktól a tudósokon át az egészségügyi dolgozókig.

Rashad Abdel Latif, a társadalomtudományok professzora úgy véli, hogy tisztességtelen és logikátlan a felmérés, Kairó sokkal biztonságosabb hely, mint azt az eredmények láttán bárki is gondolhatná. New Yorkban például este 10 után nem nagyon merészkednek az utcára a nők, míg Kairóban simán sétálnak még hajnali 2-kor is – mondta. Azt ő sem merné állítani,. hogy az egyiptomi főváros maradéktalanul biztonságos, azt viszont igen, hogy sokkal kevésbé veszélyes, mint a híre. Mindazonáltal ő is úgy véli, hogy lehetne javítani a helyzeten, méghozzá az erőszakot elkövetők példásabb büntetésével – vagy azzal, ha nagyobb hangsúlyt fektetnének a megelőzésre. Meg a munkanélküliség és a szegénység leküzdésére.

Az Arab Nők Szervezetének társelnöke, Mervat al-Tellawi is kikéri magának a kutatás eredményét. Szerinte az azt sugallja, mintha Kairó népe egy dzsungelben élne, ahol nincsenek törvények. Az egyiptomi képviselőház emberi jogi bizottságának elnöke, Margaret Azer is túlzónak érzi a kutatás megállapításait. Ő úgy véli, hogy egy Kairó méretű, túlzsúfolt városban mindig van esély a szexuális erőszakra, ám egyáltalán nem számít ez normának. Szerinte a szexuális bántalmazás mindenütt gondot jelent, és az, hogy Kairót nevezték meg ilyen szempontból a legveszélyesebb helynek, csak kísérlet az egyiptomi főváros reputációjának lerombolására.

Fathi Farid, a nők elleni erőszakkal szembeszálló Aman Kezdeményezés koordinátora ugyanakkor úgy véli: a felmérés eredményeinek minden ellenzője a homokba dugja a fejét, a kormány pedig nem tesz eleget azért, hogy megállítsa a szerinte valósan terjedő erőszakot. Például az utóbbi három évben a civil szervezetek nem dolgozhatnak terepen, így az aktivisták a saját kontójukra védhetik csak a nőket a zaklatástól a túlzsúfolt helyeken. Szerinte a kormány sok adófizetői pénzből csak látszatintézkedéseket hoz, miközben a nők maguk szerveződnek, hogy megvédjék magukat a szexuális zaklatástól.

Azza Kamel nőjogi aktivista úgy véli: minden vita meddő arról, hogy tényleg Kairó-e a legveszélyesebb világváros a nők szempontjából. Az egyiptomi főváros ugyanis rémes szexuális bántalmazások színhelye volt az elmúlt 6 évben – olyanoké, amelyek még a kisgyerekeket sem kímélték. Nem beszélve arról, hogy sokan még ma is az áldozatokat hibáztatják – azt mondják, maguk tehetnek a sorsukról, mert kihívóan öltöztek vagy viselkedtek. Egy jogász, Nabih al-Wahs például azt nyilatkozta, hogy a tépett farmert viselő nők zaklatása és megerőszakolása “nemzeti kötelessége” minden férfinak. A kijelentésnek semmilyen következménye nem lett.

Sahira Amin tévés műsorvezető és nőjogi aktivista szerint Kairóban nőnek lenni nagyon is nehéz. Küzdést jelent minden értelemben. Még a séta sem kivétel ez alól: aki vállalkozik rá, az szóbeli, de néha fizikai zaklatásnak teszi ki magát.

Fotó: Nők tiltakoznak a szexuális zaklatás ellen a kairói Operaház előtt, Zamaleken – Reuters

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez