Kínai milliárdos amerikai hajléktalanokat támogat

We are the world!- énekelte a testes kínai milliárdos New Yorkban, ahol fogadást adott 250 hajléktalannak a Central Parkban. Kína egyik leggazdagabb embere a jótékonyságot tűzte zászlajára. Bírálói szerint szép haszna van ebből …

Miért vagyok jótékony? Mert nyolc éves koromban éheztem. Az öcsém és a húgom éhenhalt- idézte fel a múltat a BBC tudósítójának Nankingban Csen Kuangbiao, aki a szemét újrahasznosításából szerezte vagyonát.  A milliárdos kínai imádja a médiaszereplést, és mindent megtesz azért, hogy róla beszéljenek. Egyszer például fél órát üldögélt jeges vízben egy hordóban úgy, hogy csak a feje látszott ki belőle. Amikor 2008-ban Szecsuán tartományban szörnyű földrengés pusztított, akkor Csen a helyszínre sietett, és saját bevallása szerint 13 embert ő húzott ki a romok alól elevenen.

A kormány is elismerte Csen ügybuzgalmát: számos kitüntetést kapott. Cége pedig néhány előnyös megrendelést: több mint 500 millió dollárt inkasszált, amikor a földrengés után eltakaritotta a romokat. Ebből sokan arra következtetnek: Csen ügybuzgalmát korántsem kizárólag a jótékonyság mozgatja. Az imént említett Central Park-beli fogadáson segítői a kínai hadsereg egyenruháját viselték. Mindez arra utal, hogy a milliárdos ugyancsak jó kapcsolatokat ápol a hadsereggel, amely igen befolyásos erő a Mennyei Birodalomban.

De hát Kínában kevesen csinálnak karriert a hatalom támogatása nélkül. Csen pedig rendületlenül folytatja a jótékonykodást és a médiaszereplést. De közben kőkemény realista: a 250 amerikai hajléktalan a fogadás végén némi készpénzt várt a kínai milliárdostól, de csalódniuk kellett. “Hallottam, hogy a hajléktalanok elisszák a pénzüket vagy éppen kábítószerre költik. Ezért aztán a nekik szánt pénzt inkább egy hajléktalan szállónak adtam New Yorkban” – nyilatkozta a BBC-nek az excentrikus kínai milliárdos, aki milliókat költ jótékony célokra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez