Felfedezésre váró afrikai borok

A Dél-afrikai Köztársaságon kívülre szállított bor még nem elég népszerű, bár 26,2 milliárd rand értékben exportáltak belőle 2013-ban-idéz egy helyi szakértőt a CNN. A kontinens más országaiban is készítenek borokat, melyekről szintén viszonylag keveset tud a világ.

Az amerikai hírtelevízió afrikai bortúrájának egyik állomásán, Zimbabwében azt találta, hogy Nyamasanga folyó völgyében lévő Buschman Rock birtokon jelentős a borválaszték, illetve – Jonathan Passaportis ottani pincészetvezető szerint – a szőlőültetvények „specialitása” a klimatikus környezet. Kenyában, a Rift-völgyi borászatokban ugyancsak minőségi borokra bukkant a CNN. Pedig a Leleshwa Sauvignon Blanc szőlője az Egyenlítő mentén szélsőségesnek tartott időjárási viszonyok között termeszthető. A Leleshwa borászat szóvivője, Emma Nderitu arról beszélt, hogy már európai és amerikai megrendeléseik is vannak. Ezért a 250 hektáros birtokot bővíteniük kell, hogy a helyi turista nevezetességből jusson elegendő más kontinensek fogyasztóihoz is, akik a 6 és a 7 dollár közötti áron megvett vörösborokban nem csalódnak. Tanzánia Dodoma régiójában száraz fehér, vörös és „természetes édes” kínálattal lehetett találkozni a legutóbbi szüret után is. Etiópiában afrikai mézes borokat talált a CNN, míg jócskán északabbra, egyben nyugatabbra, Tunéziában ismét borízű bort kóstolhatott. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez