Így készül a legendás egyiptomi étel, a kosari
Több olyan étel van, ami a világ bármely pontján édesanyja konyháját juttatja minden egyiptomi eszébe. A mulukija, a juta leveléből készült leves mellett biztosan ott van az abszolút vigasztaló koszt: a kosari.
A kosariról azt tartják, hogy az alkotóelemeit brit katonák hozták be a 19. században – a rizst Ázsiából, a tésztát Itáliából, a paradicsomot Latin-Amerikából. De az egyiptomiak rakták össze. A leglaktatóbb étel: négy különböző szénhidrátot tartalmaz és az utcai árusoknál is ez az egyik legnépszerűbb fogás. Van olyan többszintes vendéglő Kairóban, amelynek minden emeletén csak kosarit szolgálnak fel. A fő összetevői tészta, paradicsommártás, rizs, lencse, sült hagyma, fokhagyma, fűszeres szósz és csicseriborsó. Ahány ház, annyi kosari. Ez egy recept a sok közül.
Egy olyan szakácskönyvből vettük, amelyet egy jótékonysági projekt keretében adtak ki. 150 egyiptomi étel elkészítését mutatja be. Az érte befolyó pénzt rászoruló családok kapják Egyiptom különböző részein.
Hozzávalók 6-8 adaghoz:
2 bögre rizs
1 bögre zöld lencse
1 bögre apró tészta
1 doboz csicseriborsó (konzerv)
2 vöröshagyma karikára vágva
fél bögre olaj
só, bors, római kömény
3 bögre víz
A mártáshoz:
2 fehér hagyma, finomra vágva
1 zöld paprika, kockára vágva
6 gerezd fokhagyma apróra vágva
4 nagy paradicsom, kockára vágva
2,5 evőkanál paradicsompüré
fél bögre gyümölcsecet
1 bögre víz
1 evőkanál olaj
csipetnyi só, bors, római kömény
Elkészítése:
A szószhoz keverd össze a hozzávalókat egy lábasban. Forrald fel, majd lassú tűzön főzd 15 percig.
Közben mosd át a lecsét és főzd 5 percig fél teáskanál római köménnyel ízesített 3 bögre vízben. Öntsd le a vizet, öblítsd le a lencsét hideg vízzel.
A karikákra vágott hagymát szórd meg liszttel és süsd olajban addig, amíg szép barna nem lesz. Szedd papírtörlőre és rakd félre.
Főzd meg a tésztát, öblítsd le és tedd ezt is félre.
Egy nagy lábasba tedd bele az olajat, a lencsét, a leöblített rizst egy csipet sóval, borssal, római köménnyel. Öntsd fel 3 bögre forró vízzel. Forrald 2 percig, takard le és főzd alacsony lángon további 15 percig.
Mosd meg a csicseriborsót és egy serpenyőben pirítsd nagy lángon egy percig. Adj hozzá fél teáskanál vajat, egy csipet sót, borsot, római köményt és tedd hozzá a paprikát is. Keverd össze, pirítsd egy percig, aztán tedd félre.
Rakd egy nagy tálra a rizst és a lencsét. A tésztát öblítsd le forró vízzel, aztán csöpögtesd le. Tedd a csicseriborsóval együtt a rizs és a lencse tetejére.
Körítsd a sült hagymával, szórd meg pirospaprikával, csorgass rá egy kicsit a szószból. A maradék mártást tedd a forrón tálalt kosari mellé.