Fókuszban Nigéria és Etiópia – üzleti fórum Budapesten

„Üzleti szeminárium Afrikáról – Fókuszban Nigéria és Etiópia” címmel tartottak üzleti rendezvényt Budapesten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Nemzetközi Igazgatóságának szervezésében.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) székházában megrendezett szemináriumon a résztvevők teljesen megtöltötték a konferenciatermet.

dscf1041

Ami jól jelzi, hogy sok magyar vállalkozás számára jelenthet kitűnő lehetőséget a megjelenés Afrika, ezen belül is a két érintett ország piacain. A kontinensen belül is kiemelkedő szerepe van magyar szempontból a legerősebb gazdaságot magáénak tudó és egyben legnépesebb afrikai országnak, Nigériának, valamint a Magyarországgal hagyományosan jó viszonyt ápoló Etiópiának.

Középen Balogh Sándor.
Középen Balogh Sándor.

A rendezvényt Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy Afrikára ma már úgy tekinthetünk, mint a jövő kontinensére. Elmondta, hogy a Magyar Afrika Társaság fennállása tíz évében mindig azon fáradozott, hogy a magyar embereket közelebb hozza ehhez a szemlélethez és kiemelte a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központok (HTCC) tevékenységét is – hiszen ezek a kapcsolatok szorosabbra fűzésén és a lehetőségek jobb kiaknázásán fáradoznak.

Horváth Gergely
Horváth Márk 

A megnyitó beszédet követően Horváth Márk, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) főosztályvezetője beszélt a nyugat- és keletafrikai gazdasági jellegzetességekről és kiemelte azokat a szektorokat, amelyekben a magyar vállalatoknak jó esélyük lehet a belépésre, a piaci térnyerésre.

Ternák Gábor
Ternák Gábor

A továbbiakban Ternák Gábor nigériai és Sági Gábor etióp nagykövet kaptak szót: előadásaikban bemutatták állomáshelyeiket, első kézből számoltak be tapasztalataikról, a hétköznapi kihívásokról és az afrikai realitásokról.

Sági Gábor
Sági Gábor

Felhívták a figyelmet a személyes kapcsolatok és a fizikai jelenlét nélkülözhetetlenségére és elmondták, hogy bizony sok esetben kitartásra van szükség a sikerhez, de a befektetett pénz és energia Afrikában sokkal gyorsabban megtérülhet.

dr. Némedi Varga Szilvia
dr. Némedi-Varga Szilvia

Az előadássorozatot az EXIM Bank vezérigazgató-helyettese, Dr. Némedi-Varga Szilvia zárta. Prezentációjában kitért a két országra vonatkozó finanszírozási és kockázatátvállalási lehetőségekre is.

dscf1003
A beszédekben határozottabb fellépésre bíztatta minden előadó a jelenlévőket, kiemelve a két országban és az afrikai kontinensben rejlő potenciált.

dscf1023

(Visited 22 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez