5 fura, de isteni spanyol étel, amiről talán még sosem hallott
A spanyol konyha számtalan meglepetést tartogat, sőt, olyan bizarr alapanyagokat is felvonultat, amikről még ránézésre is nehéz eldönteni, hogy micsodák. Megkóstolva azonban bebizonyítják, hogy van élet a paellán túl is.
A gasztronómia rajongóinak szeretnénk kedvezni a következő összeállításunkkal: olyan kevésbé ismert, hamisítatlan spanyol ételeket mutatunk be, amik rácáfolnak a kinézetükre vagy jelenlegi megítélésükre. 5 elképesztően finom fogás, amiért megéri Spanyolországba utazni.
1. Percebes
Fura, de hihetetlenül ízletes előétel. Ez a percebes, azaz magyar nevén a kacsakagyló. Bár a kagylóhoz kevés köze van, mert igazából rákféle. A tengerparti sziklákról kell a téli hónapokban a halászoknak összegyűjteniük őket, hogy aztán az asztalokon landoljanak. Aki azonban megkóstolná, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: egy kilóért ugyanis akár 300 eurót is elkérhetnek a spanyol piacokon.
2. Calçotada
A hagymaevés talán nem a legexkluzívabb benyomást kelti így elsőre, de a katalánok bebizonyították, hogy igenis, lehet művészi szintre emelni az élményt. A Calçotada ugyanis nem más, mint grillezett hagyma, amit később megtisztítanak az égett részektől, majd salbitxada mártással bolondítják meg – ez utóbbi egy romesco szósz paprikával, fokhagymával, dióval és paradicsommal felturbózva.
3. Bacalao
Azaz sózott tőkehal, ami a nevével ellentétben, egyáltalán nem sós. A baszkok mesterei a tőkehal főzősének, a hal ugyanis a sótól különleges, hússzerű textúrát kap, de sósságát kimossák az előkészítő folyamat alatt. Egy próbát mindenképpen megér!
4. Mojama
Spanyolországban generációkon keresztül szárítják a forró, száraz levegőn a tonhalat, ami végül furcsa, de annál finomabb külsőt kap. Vékonyra szeletelik, majd olívaolajban marinálják, végül mandulával és egy pohár cherryvel fogyasztják.
5. Polbo á Feira
A polipot – bár nem mindenki szereti – hiba lenne kihagyni az előítéletek miatt, pláne, ha Spanyolországban járunk. Az éttermek menüjén oszlopos tagként szerepelnek a szeletelt csápok, amiket egy kis sóval és paprikával meghintve, rendkívül ízletes fogást kapunk.