Fegyverként használja a hozománytörvényt a nők egy része Indiában

Pajzsnak szánta az indiai törvényhozás a hozományról szóló szigorú törvényt a szebbik nem számára, de mind többen visszaélnek vele- állapította meg a Legfelső Bíróság. Több mint 200 ezer embert tartóztatnak le évente, de csak 15%-ot ítél el a bíróság.

 

 

 

 

 

 

Olykor a férj családjának idős, ágyhoz kötött tagjait is börtönbe cipelik az 1983-as törvény alapján, az ugyanis kimondja: a rendőrség nem mérlegelhet. Ha az asszony megteszi a feljelentést, akkor előzetesbe kell helyeznie a vádolt rokonokat, ezért most a Legfelső Bíróság kilencpontos szabályzatot készített. Csak ennek alapján lehet valakit letartóztatni hozomány ügyben Indiában.

Indiában, mint egész Dél-Ázsiában évezredes hagyomány, hogy a menyasszony családja ad valamit az ifjú párnak az új élet megkezdéséhez. Ez lehet készpénz éppúgy, mint egy ház, vagy lakás, esetleg földbirtok. A hozomány mértéke hosszas előkészítő tárgyalások eredménye, és ezek a viták gyakran az esküvő után sem érnek véget. Ma is évente több mint 8 ezer nőt gyilkolnak meg az 1,2 milliárd lakosú országban a hozománnyal kapcsolatos viták miatt.

Ezért született meg a szigorú törvény a nők élete és biztonsága érdekében. Sok nő immár fegyverként használja a törvényt és börtönbe küldi a férj egész családját. Távoli rokonok is bekerülhetnek a börtönbe mondván, hogy ők is felelősek azért, mert az ifjú pár nem kapta meg azt, amit neki ígértek.

A Legfelső Bíróság darázsfészekbe nyúlt, hiszen a hozományviták nagyon sok családot megosztanak, a leggazdagabb famíliáktól a legszegényebbekig. A törvény kimondja, hogy hozományt követelni nem lehet. Ha adják, akkor jó, ha nem, akkor bele kell törődni. Igéretek viszont csaknem mindig vannak, melyeket azután vagy betartják, vagy nem.

A Legfelső Bíróság azt szeretné, ha kevesebb ember kerülne előzetesbe amiatt, mert családjának egyik, vagy másik tagja nem adott hozományt. Kérdés, hogy a hagyományokat tisztelő indiai családok hogy fogadják ezt a döntést, amely el kívánja kerülni, hogy az asszonyok fegyverként használják fel a hozomány törvényt, melyet eredetileg az ő védelmükre hoztak meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez