Hazavitték karácsonyra a svéd turisták a skót hajléktalant

Az 54 éves Jimmy Fraser Edinburgh egyik utcáján koldult, amikor két svéd nő hozzáfordult útmutatásért. Ami ez után történt, azt tündérmeseként emlegeti a férfi. Joggal.

Összebarátkoztak, számot cseréltek, mielőtt a két nő,  Annis Lindkvist és a húga, Emma hazaindult volna Sagmyrába. Ahogy a BBC Scotland beszámol róla, szereztek útlevelet és vettek jegyet a férfinak is, aki egy hetet tölthetett így karácsonykor a családdal Svédországban.

Az egykor biztonsági őrként dolgozó Jimmy Fraser 13 éve él Edinburgh-ban, azóta, hogy a válása után fedél nélkül maradt. Azt mondja: tudja, hogy fura, ami történt. Koldul az utcán, aztán jön két nő, és mire felocsúdik, már Svédországban találja magát. “Az emberek ígérnek neked mindenfélét, de soha nem váltják valóra.” A gépen nagyon izgult, tényleg fogják-e várni a reptéren. Várták. Azt mondja vendéglátóiról, hogy csodás, jó és nagylelkű emberek.

December 21-én indult és 27-ig maradt. Elvitték egy hokimeccsre, karácsonyi vásárba, és bemutatták a rokonoknak, kollégáknak. A vendéglátó, a 37 éves Annis Lindkvist a férjével és három gyermekével él Sagmyrában. Demenciával küszködő idős embereket ápol egy otthonban, és azt mondja: minden nap felhívja skót barátjukat. Még az édesanyja is vigasztalhatatlan volt, amikor Jimmy Fraser hazautazott. A gyerekei pedig naponta kérdezik, mikor jön újra.

Azt meséli, hogy voltak kétségei, jó-e, amit csinál. Aztán egyik éjszaka, amikor nem tudott aludni, meg is osztotta ezeket a vendéggel. Aki lehetett volna gyilkos is, mint ahogy ő is. De a zsigereiben érezte, hogy jó ember. “Minden hónapban adunk pénzt jótékonyságra. De ilyesmit soha nem tettünk még.”

A rokonok és a barátok között voltak, akik úgy gondolták: őrültséget csinált. Pedig csak kinyitotta az ajtaját valaki előtt, és azt mondta neki: minden, amijük van, az övé is.

Húsvétra újra meghívta a skót hajléktalant. Akiről úgy beszél már, mint családtagról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez