Last Christmas – meghalt George Michael

Last Christmas (Utolsó karácsony) – ez volt az egyik első nagy slágere a görög származású brit popénekesnek. London melletti házában hétfőn halt meg a világsztár. Halálának okát az orvosi jelentés az AIDS következtében kialakult szindrómában jelölte meg. 53 éves volt – ebből több mint harminc évet töltött a popzene élvonalában.

Kezdetben a Wham! duó tagjaként aratott nagy sikereket. Társa középiskolás osztálytársa, Andrew Ridgeley volt. Ő maga a George Michael nevet vette fel a menedzsere tanácsára. Születésekor ugyanis Georgios Kyriacos Panayiotounak hívták. Édesapja Ciprusról érkezett Londonba, míg édesanyja táncosnő volt a brit fővárosban. A duó sikeres világ körüli utakat tett – még Pekingbe is eljutottak, ahol akkoriban ritkaság volt a popkoncert. Ezután hamarosan szétváltak, és George Michael szólókarrierbe kezdett. A Freedom című albumát 25 millió példányban adták el – az egész világon népszerűvé vált.

Bár a tinilányok bálványa volt, de inkább a saját neme iránt vonzódott. Gondolkodott azon, hogy őszintén bevallja ezt, de aztán lemondott a coming outról. Egyrészt nem akart fájdalmat okozni az édesanyjának, másrészt menedzsere sem tanácsolta, hogy előálljon ezzel, hiszen akkoriban egyre másra haltak meg a meleg sztárok AIDS-ben. A Queen énekese, Freddy Mercury 1991-ben hunyt el AIDS következtében. 1992-ben tartották meg emlékkoncertjét a Wembley stadionban. Az egyik legnagyobb sztár ott George Michael volt.

Aztán kínos körülmények között került sor a coming outra: a meleg sztárt egy közvécében letartóztatták. Ajánlatot tett egy férfinek, akiről kiderült: civilruhás detektív. Az eset Beverly Hillsben történt, Los Angelesben. Az Egyesült Államokban ezt a problémát akkoriban szigorúbban ítélték meg: George Michael csak kínos procedúra után szabadult. Sokan gúnyolódtak rajta: a közvécé mégiscsak furcsa hely egy coming outra! – nyilatkozta mosolyogva Elton John, az ugyancsak meleg popsztár. Ezt követően George Michael karrierje hanyatlásnak indult, bár egyre-másra adott ki újabb lemezeket. Betegeskedni kezdett, nem nagyon vállalt fellépéseket.

Jövőre még filmet ígért rajongóinak Freedom címmel. Ennek bemutatóját már nem érhette meg: 53 éves korában, karácsony második napján  meghalt George Michael, aki az elmúlt harminc év egyik legnagyobb popsztárja volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez