Katonasztrájk: dekolonizációt követelnek a bolíviai altisztek

A bolíviai hadsereg és légierő több, mint 2000 altisztje és őrmestere vonult az utcákra országszerte a fegyveres erők “dekolonoziciójáért”, azaz a kecsua és aymara származású, hagyományosan alacsonyabb rangú egyenruhások megkülönböztetése ellen tüntetve.

Az altiszteket és őrmestereket tömörítő érdekvédelmi szervezet (Ascinalss) a hadsereg működését szabályozó organikus törvény módosítását követeli a kormánytól, mivel a jelenlegi jogi szabályozás, valamint a szervezeten belüli gyakorlat nem biztosít lehetőséget az őslakos származású, alacsonyabb rangú esetleg sorállományú katonák számára az előléptetésre, a továbbtanulásra és jelentősen kurtítja szociális juttatásaikat is.

“Nem a kormány ellen vonultunk az utcára, hanem a hadsereg berkein belül továbbra is létező, kolonialista, neoliberális szokásjog ellen demonstrálunk” – mondta a sajtónak Johnny Félix Gil az Ascinalss elnöke.

Jelenleg 2000 altiszt és feleségeik tüntetnek a hadseregen belüli diszkriminatív gyakorlatok ellen és egy új törvényi szabályozás elfogadatása mellett. A tüntetők továbbá a “proimperialista” tisztek, valamint Rubén Saavedra védelmi miniszter azonnal lemondását követelték a kormánytól, mivel a tárca vezetője a szakszervezet szerint alkotmányellenes járt el, amikor szignójával látta el a demonstrációt szervező egyenruhások leszerelését.

Tény, hogy a tüntetést és a sztrájkot szervező Ascinalss vezetőjét és közeli munkatársait azonnali hatállyal menesztették a hadsereg kötelékéből, azonban a tüntetők elérték, hogy 2015-től az altisztek és a sorállományú katonák továbbtanulását, lakhatását és nem utolsó sorban előmenetelének megkülönböztetések nélküli elbírálását is rögzítse a közeljövőben elfogadásra kerülő jogszabály.

A dekolonizáció egyébként a többnemzetiségű bolíviai állam alkotmányos alapelveinek egyike, amely ötszáz év gyarmati múltja, az elmúlt néhány évtized neoliberális államberendezkedése és az abból busás hasznot húzó poszt-koloniális oligarchia által szétzilált bolíviai társadalom szociális, etnikai, gazdasági és társadalmi újjáépítését célozza, egy saját értékrendeden alapuló új politikai, jogi és állampolgári kultúra kialakításával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez