Lövöldözés az isztambuli repülőtéren

Egy motorkerékpár nem állt meg a rendőrök felszólítására vasárnap reggel az Atatürk repülőtéren Isztambulban. Nyomban hajsza kezdődött, melynek során lövések is eldördültek.

Az egyik motorost meglőtték, a másikat sértetlenül elfogták. A repülőtér forgalmát nem zavarta meg az incidens. Az Atatürk repülőtér Európa harmadik legforgalmasabb légikikötője, ahol június végén három öngyilkos merénylő vérfürdőt rendezett. 41 ember meghalt és 239 megsebesült. Az Iszlám Állam jelentkezett a terrorakció elkövetőjeként. Ezt követően megszigorították az ellenőrzést az Atatürk repülőtéren Isztambulban.

Pénteken autóban elrejtett pokolgép robbant fel Diyarbakir városában, Törökország délkeleti részén. Diyarbakirt a kurdok a fővárosuknak tekintik. 11 ember meghalt és több mint száz megsebesült. Yildirim miniszterelnök sietett a kurdokat megvádolni a terrorakcióval. Néhány nappal korábban kurd vezetőket és kurdbarát politikusokat vettek őrizetbe a terrorizmusellenes törvény alapján. Végül azonban az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletért Diyarbakirban. A török hadsereg is felsorakozott Moszul ostromára, bár az USA óva intette Ankarát a közvetlen katonai beavatkozástól. Ankarában attól tartanak, hogy a kurdok nagy szerepet kapnak Moszul bevételében, és ez hatással lehet Törökország jelentős kurd kisebbségére is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez