Kóser lett a quinoa, az inkák ősi gabonája

A zsidó konyha egy újabb kóser étellel gazdagodott: a kóser minőségi igazolás megítélésére létesült ügynökség 2014. március végén hivatalosan is a kóser ételek sorába emelte a quinoát, az inkák ősi álgabonáját.

A hagymányos zsidó konyha számára örömteli esemény nem előzmények nélküli, ugyanis 1997-ben a Star-K-Kóserügynökség már elismerte ennek a növénynek a fogyaszthatóságát. Sok vallási hivatal ugyanakkor aggodalmaskodott, hogy valójában ez az álgabona nem hüvelyes növény-e, amelyet az  askenázi zsidók számára tiltott. Mára viszont megegyeztek, hogy a quinoa inkább a spenót és a céklafélék közé tartozik, vagyis nem hüvelyes növény.

A növény ugyan az inkák idejéből származik s az Andok vidékén mindig is ismert és kedvelt volt, a világ többi része viszont nem vett tudomást róla. Csupán néhány öntudatos és egészségtudatos embercsoport fogyasztotta. Mostanra viszont világszerte népszerű lett: az emberek az agyonkezelt és túlfeldolgozott táplálék helyett kerestek valami mást és meglelték a quinoát. Olyannyira, hogy az ENSZ 2013-at a quinoa évének nevezte.

A quinoa igazi ismertségre a kilencvenes évek közepén tett szert, amikor néhány amerikai vállalkozó a Rocky Mountains szikár vidékein elkezdett quinoát termelni. A dél-amerikai parasztok – növény eddigi egyedüli termelői és forgalmazói – féltve megélhetésüket, óriási tiltakozási hullámot indítottak. A zajra pedig odafigyelt a világ és miközben ki-ki ízlése szerint valakinek szurkolt, a quinoa ismertté és kedveltté vált. Bár az amerikai termesztést nem sikerült megakadályozni, a quinoa kivitel túlnyomó többsége ma is Bolívia, Peru és Ecuador területéről származik.

A zsidó kóser ételek eredete a bibliai időkig nyúlik vissza, amikor a pusztában való vándorlás idején csak a tisztasági szabályok betartásával lehetett megelőzni a járványokat. Mózes megparancsolta: „Ne egyetek semmiféle utálatosat! Ezek az állatok, amelyeket ehettek: szarvasmarha, juh, kecske, szarvas, gazella és dámvad, vadkecske, antilop, nyársas antilop és kőszáli zerge.” Ez a törvény a különféle állatok húsát tiszta (kóser) és tisztátalan (tréfli) húsokra osztja. Tisztátalan az elejtett és széttépett állatok húsa, a disznó, a nyúl, a teve és a ló; a disznó olyan mértékben, hogy hozzáérni sem szabad. A marha, a szárnyasok (a strucc kivételével), a bárány és a kecske viszont tiszta húsnak minősülnek, a halak közül pedig az uszonnyal és pikkelyekkel rendelkezők. Vagyis nem ehető a harcsa, az angolna, kecsege és a tengeri halak.

A quinoa viszont mostantól – igen. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez