“Mivel a Mexikót sújtó heves esőzések elpusztították az idei zöldcitromtermés jó részét, az egekbe szökött a keresett gyümölcs ára” – jelentette be a texasi mezőgazdasági hivatal szóvivője, Bryan Black, adta hírül a Reuters.
A zöldcitrom rekeszenkénti ára a szokásos 14 dollárról egy nap alatt 100 dollárra emelkedett, ami komoly aggodalomra adott okot a mexikói éttermek tulajdonosainak körében, hiszen a lájm a mexikói konyha népszerű receptjeinek egyik nélkülözhetetlen hozzávalója.
“Nélkülözhetetlen, gondoltuk idáig – mondja John Berry a San Antonio-i La Fonda étterem tulajdonosa – most azonban a helyzet odáig fajult, hogy kénytelenek vagyunk lájm nélkül készíteni a margaritát és a guacamolét” – folytatja Berry, aki szerint a vendégek döntő többsége amúgy sem facsarja zöldcitromját a koktélba, ami ily módon csak igen költséges díszítő elemként szolgál, tehát ha a helyzet úgy hozza, nélkülözhető. És valóban, ilyen áron a vendéglátók egyszerűen elhagyják a drága összetevőt, vagy jobb esetben a hagyományos citrom levével pótolják az aromás gyümölcsöt.
A zöldcitrom árának alakulásáért egy sor nem várt körülmény felelős. Az Egyesült Államokba importált lime döntő többsége a mexikói Oaxacából, Guerreróból és Colimából érkezik az országba, azonban ezen államok nagy részén áradások és szokatlanul hideg időjárás kellemetlen kombinációja tette tönkre a termés jó részét.
A nem éppen kegyes időjárási körülmények mellett a fent említett három államban a kartellek szította erőszakhullám is megnehezíti a termelők dolgát, akik igen magas védelmi pénzeket kénytelenek fizetni a bűnbandáknak, ami tovább növeli a gazdák költségeket.
A másnaposság mellett a margarita rajongók feje pedig a miatt is fájhat, hogy a zöldcitrom-krízis megoldására vajmi kevés lehetőség mutatkozik az elemzők szerint, így nem marad más megoldás mint lenyelni a keserű pirulát, vagy más frissítő után nézni.