Kimegy a divatból a törökülésben evés?
Bár Kelet-Ázsiában még mindig a hagyomány része, a külföldiek számára kínzás törökülésben ülni egy étteremben.
A hagyományos étkezés Japánban és Dél-Koreában pici asztaloknál történik, az emberek párnákon, törökülésben esznek. Sok hagyományos étterem is ezen pici asztalokat részesíti előnyben – a Korea Times cikkéből azonban kiderül, hogy már a koreaiak is igyekszik elkerülni őket. Kimegy a divatból a földön ülés?
Dél-Koreában egyre kevesebb az olyan étterem, ahol kis asztalt találhatunk. A tulajdonosok ugyanis rájöttek, hogy már nemcsak a külföldiek, de a helyiek is igyekszik elkerülni az ilyen helyeket.
„Rettenetesen kényelmetlenek. Sokkal jobb széken ülni, amikor eszem” – mondja Curtis Kanadából.
Sian Winstanley félig angol, félig maláj és hét éve él Koreában. Ő csak társaságban megy ilyen éttermekbe, és csakis azért, mert vannak ételek, melyek csak ezekben kaphatók. Magától sosem ülne be egy ilyen helyre.
Ez persze nem minden külföldire érvényes, hiszen vannak olyanok, akiknél szintén ez a hagyomány. A vietnamiaknak például semmi gondjuk nincs. Annál inkább van viszont maguknak a koreai fiataloknak. Ők egyre többet panaszkodnak.
„Nagyon kellemetlen, ráadásul szoknyában le sem ülhetek rendesen” – mondta egy 22 éves lány.
„Az ilyen éttermekben a cipőmet is le kell venni, és nagyon kellemetlen, ha például lábszagom van” – mondta egy 26 éves irodai dolgozó.
Állítólag az idősebbek, nyugdíjasok többsége kiáll a ülés mellett, bár a fiatalok szerint csak azért, mert ők már nem járnak éttermekbe. Változásokat akarnak a vendéglőkben a kerekesszékes emberek is. Ők ugyanis nem tudnak átmenni a küszöbön, és ha nincs segítségük, el kell kúszniuk az asztalig.
Így hát az éttermek kezdenek áttérni, már csak azért is, mert az önkormányzatok is erre kérik a tulajdonosokat. A 2018-as téli olimpiára például sok hagyományos étterem székekre és magas asztalokra vált. De vannak olyanok, melyek a költségek miatt nem tudnak lépni. Egyes szakértők szerint lecserélni minden asztalt és széket akkora összegbe kerül, mint nyitni egy új éttermet.
A hagyományos módszer tehát sokak szerint nem fog kihalni teljesen. A hagyományszerető vendégek mellett ott vannak a terhes nők is, akik így kényelmesebben helyezkedhetnek el, illetve a már megszületett gyermeket is könnyebben tudják etetni, lefektetni. Egyesek szerint a testnek sem tesz jót sokáig így ülni, míg mások kifejezetten esküsznek rá, hogy egészséges.