Szamárhiány van a kínaiak miatt Burkina Fasóban
Vészesen csökkent a szamárállomány Burkina Fasóban, ezért a kormány szigorú korlátozásokat vezetett be a kínaiakkal szemben, hogy mentse, ami menthető. A szamár ugyanis az egyik legfontosabb haszonállat a nyugat-afrikai országban, ahol főként teherszállításra és más kemény fizikai munkára használják őket, emellett húsukat is elfogyasztják. Kínában viszont minden porcikáját hasznosítják a szamárnak, így hatalmas a kereslet rá és a hiány belőle.
A szamárállomány megmentése érdekében a Burkina Faso-i kormány betiltotta a szamárbőr-exportot Kínába. A kínaiak ugyanis fillérekért, tonnaszámára vásárolják fel a szamárbőrt, hogy kivonják annak zselatintartalmát, amit utána jó pénzért értékesítenek az otthoni piacon. A szamárbőrből kivont zselatinból ugyanis tradicionális gyógyszereket készítenek a kínaiak, ezek állítólag immunerősítők, vértisztítók és különböző betegségek megelőzésére is alkalmasak.
Kína északkeleti tartományában, Santungban viszont különleges csemegék egyik fő alkotóeleme a zselatin. Több északi tartományban pedig a szamár húsát is elfogyasztják. Elsősorban a feltörekvő kínai középosztály körében rendkívül keresett csemege a szamárhús és népszerűek a szamarak zselatinjából készült csodaszerek. Ezért nem véletlen, hogy Kínában hiány van a szamárból. A 90-es években még 11 millió volt, jelenleg pedig 6 milliót tartanak számon, ami évente 300 ezerrel csökken – derült ki a pekingi kormányzati adatokból, melyeket a National Business Daily kínai gazdasági lap hozott nyilvánosságra.
Burkina Fasóban viszont az egyik legfontosabb haszonállat a szamár. Becsélések szerint jelenleg 1.4 milliósra tehető a nyugat-afrikai ország szamárállománya, ami a kínai kereslet miatt szintén vészesen csökken. 2015 első negyedében még csak 1000 tonna szamárbőrt exportáltak Kínába, az utolsóban viszont már több mint 18 ezer tonnát. 2016 első felében pedig közel 65 ezer szamárbőrt vásároltak fel a kínaiak, ami egyébként a helyi emberek szemét és orrát is szúrja, főleg a környezetszennyezés miatt. A szamárbőr tartósítása, illetve annak utómunkálatai ugyanis elviselhetetlen bűzzel és rengeteg szeméttel járnak, ami fertőzi a talajt, a levegőt és az ivóvizet. Egy hónapja egy kínai kézben lévő vágóhidat rohantak le és rongáltak meg a helyiek a főváros közelében, mert már nem bírták elviselni a bűzt, ami onnan terjedt.