Életveszélyes móka a fegyverturizmus

 

Egyre többen bírálják a virágzó amerikai fegyverturizmust. A téma azután vált újra aktuálissá, hogy kedden egy 9 éves kislány véletlenül agyonlőtte a lövészoktatóját.

Tragikus véget ért egy 9 éves kislány és családja szórakozása kedden Las Vegasban, egy lőtéren. A gyerek kezébe a lövészoktató egy 9 milliméteres automata Uzit adott, és éppen azt magyarázta neki, hogyan kell vele lőni, amikor megtörtént a baj. A sorozat ereje olyan nagy volt, hogy a kislány nem tudta megtartani a fegyvert, ezért gyakorlatilag többször főbe lőtte a 39 éves férfit. Az oktatót azonnal kórházba vitték, de nem élte túl a balesetet.
Az Amerikai Egyesült Államok több államában legálisan lehet fegyverhez jutni, és virágzik az úgynevezett fegyverturizmus is. Évente több ezer külföldi turista vesz részt lövöldözős legénybúcsúkon és esküvőkön Las Vegasban, a párok pedig büszkén pózolnak a fotókon kezükben automata gépfegyverekkel és lőszertartókkal. Mivel más országokban általában legfeljebb sport- és vadászati célból lehet lőfegyverhez jutni, a turisták imádják, hogy Amerikában – a lehetőségek hazájában – ebben sem korlátozzák őket.
-Az emberek csak ki akarnak próbálni olyan dolgokat, amikre máshol nincs lehetőségük. Gondoljanak csak bele: az elmúlt 30 évben nem készült olyan akciófilm, amiben ne szerepelt volna egy gépfegyver – nyilatkozta a Las Vegas-i Machine Guns tulajdonosa. Az új-zélandi származású Genghis Cohen becslései szerint az ő lőterének látogatói 90 százalékban európai, ázsiai és ausztrál turisták, vagyis külföldiek. A férfi hozzátette: – Ezeket az embereket lenyűgözik a fegyverek, és úgy tekintenek rájuk, mint az amerikai kultúra részére. Márpedig a turisták meg akarnak merítkezni az amerikai kultúrában – fogalmazott.
A tragikus baleset után újra fellángolt a vita arról, hogy vajon szabad-e gyerekek kezébe fegyvert adni, és vajon milyen szülő az, aki szórakozásból egy lőtérre viszi a kilenc éves kislányát. Sokan úgy vélik, hogy Uzit adni a kislány kezébe valóban túlzás volt, de a fegyverekkel alapvetően nincs gond, ha felelősségteljesen kezelik őket. Sok amerikai gyerek nő úgy fel, hogy rendszeresen vadászni jár a családjával, és természetesen fegyvert is hamar fog a kezébe. Mások ezzel sem értenek egyet.
-Komolyan mondom, sokkal szigorúbb szabályozás érvényes a vidámparkokra és a hullámvasutakra, mint a fegyverekre – panaszkodott Gerry Hills, az Arizoniaiak a Biztonságos Fegyvertartásért alapítója. A szervezet célja, hogy visszaszorítsa a fegyverrel elkövetett bűncselekmények számát. A balesettel kapcsolatban a férfi a szülőket és az oktatót is felelőtlenséggel vádolja: – Egyszerűen semmilyen érzelmes okát sem látom annak, hogy egy kilenc éves gyerek kezébe egy Uzit adjunk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez