Ez a hűtőhatás a szőlőnek egy lassabb érési periódust tesz lehetővé, így az ezen a vidéken termő szőlők két-három héttel később érnek, mint a többi chilei borvidéken. A lassú érés fokozza a bor ízét, intenzitását és koncentrációját.
A területen kevés a csapadék, ezért öntözés nélkül még szőlőt sem lehetne itt termeszteni. Az Andok magas csúcsainak hósipkái olvadáskor kiváló alapot jelentenek az öntözésre, ráadásul így nem szöknek az egekbe az öntözés költségei sem.
A völgy talaja nagyon változatos. A folyó medrének talaja köves, amit az Andok gleccserei mostak le a hegyoldalakról, s halmozták föl. Míg az alacsonyabb dombokat gránit alapú talaj, kavicsos és homokos föld, addig a völgyfenéken elterülő részt agyagos termőtalaj jellemzi.
A nappalok és éjszakák közötti hőmérsékletingadozás mély, intenzív aromákhoz, lendületes savakhoz és elképesztő struktúrához segíti hozzá az innen származó borokat.