Egy farmernadrág miatt balhéznak a mongolok az oroszokkal?

Annak rendje és módja szerint kenyérrel és sóval várták Szergej Lavrovot a mongol főváros repterén. Az orosz külügyminiszter viszont farmerben fogadta a gesztust. Azóta ezen háborog a mongol internet.

Az orosz külügyminiszter április 14-én érkezett Ulánbátorba, hogy egy a két ország stratégiai partnerségéről szóló középtávú szerződést írjon alá. Erről a fontos eseményről azonban elvonta a mongolok figyelmét Lavrov farmernadrágja.

A reggel érkező külügyminiszter ugyanis nem a szokásos öltönyben lépdelt végig a reptéri fogadás vörös szőnyegén, hanem kék farmerben. Mélyen felháborította ez a mongol bloggereket és a közösségi médiát.

Sokak szerint öltözékével a vendég azt jelképezte, hogy mélyponton vannak az orosz-mongol kapcsolatok. Mások viszont viccet csináltak a dologból és mémeket kezdtek gyártani.

A mongolok háborgására már csak ezen a héten figyelt fel az orosz sajtó, miután a The Diplomat honlapján súlyos sértésnek nevezte a farmert a Cardiff Egyetem professzora, Szergej Radcsenko.

A tisztánlátás érdekében az ellenzéki Dozsgy tévé megkérdezte a külügyminisztérium képviselőjét, Maria Zahavrovát az esetről: Lavrov azért viselt farmert, mert éjszakai repülés után érkezett Mongóliába és a program szerint a hivatalos találkozások előtt még volt idejük szusszanni egyet a szállodában. Zaharova azt is elmagyarázta, hogy a protokoll nem ad utasítást minden egyes helyzetre. Sokszor megengedi a szereplőknek, hogy józan belátásuk szerint döntsenek.

Hivatalos mongol fórumok egyébként nem említik a témát. Sőt, Mongólia moszkvai nagykövetsége a Dozsgy tévétől hallott először a híres farmerről. Emiatt nem is kívánták kommentálni a dolgot.

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez