Tudományos tény: márpedig egyszarvúak léteztek

A főleg a rajzfilmekből ismert varázslatos lényért nemcsak az ötéves kislányok rajonganak, de a tudósok fantáziáját is izgatja már egy ideje. Kiderült, az igazi példányok nem éppen úgy néztek ki, mint ahogy azt a grafikusok elképzelik.

Tényleg éltek egyszarvúak a földön, ráadásul kihalásuk jóval később történt az eddig feltételezettnél. A tudósok úgy gondolták, valamikor 350.000 évvel ezelőtt tűnhetett el végleg a szibériai egyszarvú.

Ezt viszont megcáfolja egy új kazahsztáni lelet. Az American Journal of Applied Science tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint egészen 29.000 évvel ezelőttig élt ez a faj.

A kutatás azt az elképzelést is tévesnek találta, hogy az egyszarvúak a lovakhoz hasonlítottak. Sokkal inkább rinocérosz-szerűek voltak a körülbelül 120 cm magas és göndör szőrzetű állatok, két szemük között egy szarvval.

A tudósok azt is feltételezik, hogy a nyugat-szibériai környezeti változások délre terelték az egyszarvúakat. Ha ennek körülményeit sikerül pontosítani, az nagyban segítheti a kihalással fenyegetett fajok megmentését.

Kép: Egyszarvú-ábrázolás 1920-ból (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez