Hosszú ideig elsősorban a whisky számított a legnépszerűbbnek, amelyből évente 40 millió palacknál is többet importáltak és így a venezuelait a világ hatodik legnagyobb piacaként tartották nyílván. Ma már legnagyobb mennyiségben a sör fogy, az egy főre jutó éves fogyasztás (95 liter) alapján harmadikak a nemzetközi rangsorban. Gyors ütemben bővülnek továbbá a hazai rum eladásai, amelynek éves mennyisége elérte a 22 millió palackot.
Venezuelában az első szőlőtermesztési kezdeményezésekre a XIX. század végén került sor, amelyek spanyol, portugál és olasz bevándorlókhoz kötődtek. Boraik néhány évtized múlva már piaci forgalomba is kerültek, de gyenge minőségükre tekintettel sikereket nem igen arattak. A XX. század utolsó negyedében a nagyvárosi üzletek polcain már rendre ott voltak a hazai borok, címkéjükön azonban többnyire a „főzőbor” vagy „misebor” megjelöléssel. Ez a helyzet akkor kezdett érdemben változni, amikor – a belső viszonyok alakulásának következményeként – a külföldről behozott borok már a középosztály számára is egyre drágábbakká váltak, és ezt felismerve több olyan új borászat is létesült, amely a minőséget előtérbe állítva chilei és argentin mustkoncentrátumot kezdett el feldolgozni vagy új szőlőtelepítésekre is vállalkozott. Az országban jelenleg a szőlőterületek összesen alig 1 ezer hektárt tesznek ki, borkészítéshez ennek 1/3 részéről szüretelik a termést.
A hazai sörgyártó óriás (Polar) egy francia partnerrel (Martell) összefogva 1986-ban hozta létre pincészetét (BodegasPomar), amely Carora város (Lara állam) mellett (Valle de Altagracia) talált olyan földeket, amelyek alkalmasnak bizonyultak arra, hogy a szőlőtermésből jó minőségű borokat lehessen előállítani. Jelenleg nyolc fajtával foglalkoznak, a termést évente kétszer szüretelik és annak feldolgozás révén mintegy 850 ezer palackot töltenek meg fehér és vörös borokkal, pezsgőkkel és sangría-val. Legsikeresebb termékük az alsó kategóriás Terracota, amelynek fehér változatát Chenin Blanc, Macabeau és Malvoisie, a vörösét Tempranillo és Syrah fajták házasításából állítják elő.
A Pomar Reserva a csúcsboruk, amelyet csak kiváló évjáratok terméséből hoznak forgalomba. A 2010-es (60% Petit Verdot, 23% Syrah, 17% Tempranillo) új amerikai tölgyfahordóban érlelődött 12 hónapig és összesen 7019 palack készült belőle. Pohárba töltve szépen csillan közepesen élénk rubin színe, majd frissen szedett piros bogyós gyümölcsök illatát kezdi el árasztani. Ízvilágát a cseresznye és a ringlószílva határozzák meg, kevés fűszeres és pörkölt jegyek inkább egy kis levegőztetés után érezhetők. Az első kortyokból egy közepes testű, lendületes savakkal és lassan kerekedő tanninokkal rendelkező, jól iható bor karaktere áll össze. Struktúrája arányos, lecsengése nem túl hosszú. Tovább már nem nagyon fejlődik, ezért mielőbb fogyasztandó, például – venezuelai turistaúton – egy pisillo de chigüire ideális kísérőjeként (itthon meg egy tepsiben sült túróscsuszához).
Értékelés: 83 pont
(Club Pomar – 15,00 USD)