Mexikói művész képe a Keleti pályaudvar metróállomásán

 

Mexikó és Magyarország között minden értelemben napról napra csökken a távolság!

Aki a Keleti pályaudvaron veszi fel- vagy lefelé az útját, a mozgólépcső alján minden bizonnyal első pillantásra észreveszi az új, színes dekorációt: Julio Carrasco Bretón képét!

 

Isabel Tellez Mexikó magyarországi Nagykövet asszony ünnepélyes keretek között avatta fel ezt a hihetetlen színes, és minden ízében mexikói ajándékot, melyet Budapest számára készített a mexikói festőművész.

Az izgalmas falfestmény magában hordozza minden szinten a tüzes Mexikót: a színvilág, a jellegzetes motívumok – mint pl. a sombrero, a takarók, virágok, gyümölcsök, állatvilág képei – mind-mind az ország hangulatát adják vissza.

Isabel Tellez kihangsúlyozta a prehispán történelemből fennmaradt, legfontosabb két motívum: a NAP – HOLD szerepét, jelentőségét a mexikói kultúrában, vallásban, építészetben és tudományokban (pl. Mexikóvárosban állnak a Nap – Hold piramisok). Természetesen, a Nap – Hold ábrázolás ezen a festményen is egyértelműen hangsúlyos helyet kapott.

Julio Carrasco Bretón egy nemzetközileg is ismert és elismert mexikói muralista, aki Mexikó és Párizs között ingázva népszerűsíti szülőföldjét, Mexikót, és annak igen színes kultúráját.

Ötven falfestménye 19 országban látható, így Mexikóban, Kanadában, Spanyolországban, Svájcban és immár Magyaroszágon is. 2013 februárjában volt egy igen sikeres kiállítása itt a Budapest Galériában.

A festmény a Keleti pályaudvaron és a megnyitó:

fotók: Konkoly-Thege György

         Thury Kinga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mexikoi festmény keleti pu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCF0045

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mex ajándék kép

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez