Átadják a mexikói falfestményt a Keletinél

A Mexikói Nagykövetség és Julio Carrasco Bretón mexikói festőművész felajánlásával mostantól a Keleti pályaudvar metróállomást díszíti “A mexikói textil kézművesek képzeletvilága” című köztéri alkotás.

 

A művet alkotója   idén februárban a Budapesti Történeti Múzeum, Budapest Galériájában tartott kiállítása keretében Budapest városának adományozott.

Az átadáson részt vesz Isabel Bárbara Téllez Rosete, Mexikó magyarországi nagykövete, Dr. Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese, Dr. Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója, valamint az alkotás helyszínét adó BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor.

A képet (foto) a mexikói államok mesterembereinek képzeletvilága ihlette és átöleli a mexikói textil kézművesség színes palettáját. A képen látható huipilek, jorongok, terítők, ponchók és szőnyegek a  különböző etnikai csoportok jellegzetes kifejezési formáit mutatják be. 

A falfestményt Julio Carrasco Bretón a Budapesti Főpolgármesteri Hivatalnak ajándékozta. A mester – mint mondta – budapesti látogatásán felkereste azt a helyet is, ahol majd ez a mű látható lesz: ha egyszer elkészül a Baross tér a Keleti pályaudvar előtt, akkor az ottani alujáró egyik falfelületén vidíthatja fel az arra járókat a színekben gazdag monumentális alkotás.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez