Mistura 2013: a Chilcano Boom és a tiradito titkai (videó)

A peruiak már régóta tudják azt, amit mi, kelet-nyugatiak csak most kezdünk felfedezni, nevezetesen, hogy az andoki őslakos gyökerekre és erős keleti behatásra építő perui konyha valóban párját ritkítja a világon.

 

 

A nemzetközi konyhaművészet által egykor csak a harmadik világ eldugott szegletének tartott, alig ismert Mistura perui gasztrofesztiválra ma a világ és a kontinens legjobb séfjei járnak. A Limában tartott Mistura méltán világhíres, itt adnak egymásnak találkát, például a halkölteményekben verhetetlen japán szakácsok, hiszen a népes perui Nikkei japán közösség séfjeinek kappa- és tekka- makijainak még az anyaországból is csodájára járnak a mesterek.

A spanyol és portugál vonalat olyan nevek képviselik, mint a perui Gaston Acuiro vagy a teletetovált brazil Alex Atala, egy szó mint száz, a Mistura jó úton halad a felé, hogy a világ egyik legújítóbb és legrangosabb gasztrofesztiválja legyen. 

A Latin-Amerika legrangosabbjaként számon tartott fesztivál híven tükrözi a perui alapanyagok és a kulturális hatások sokszínűségét – a sushihoz különleges magashegyi krumpli jár, a perui piscóhoz pedig gyömbér oregánó és Redbull – ebből lesz egyébként az idei fesztivál legnépszerűbb itala, a Chilanco Boom, de szintén hatalmas sikert aratott a carpaccio és a sushi között félúton született tipikus perui étel, a nyelvhalból készült tiradito.

 

{youtube}BMGte0WUJ3g{/youtube}

 

A Mistura 2013 a kulturális sokszínűség, az egészséges és ésszerű táplálkozás, fogyasztó és termelő randevújának ünnepe, ahol mindenki megtalálja azt, ami szemének vagy szájának kedves.

 A vezető nemzetközi gasztrolapok szerint a közeljövőben minden bizonnyal a perui, de legalábbis a nagyon színes és változatos alapanyagokból dolgozó amazóniai konyha lesz a legújabb kulináris hóbort.

Peruban már akkor éledezett a gasztronómiai forradalom előszele, amikor Ferrán Adriá katalán és Gaston Acurio perui sztárséfek – ez utóbbi konyháját alig pár hete a világ legjobbjaként ismerte el a  Diners Club ®  –  megkezdték közös fáradozásaikat az ország rendkívül gazdag kulináris értékeinek népszerűsítésért, amivel hatalmas sikert arattak. Mára több fiatal szeretne Peruban séf lenni, mint focista, ami azért lássuk be, nem mindennapi eredmény egy latin-amerikai országban.

 

{youtube}G6g9hl7vDWk{/youtube}

{youtube}TSTzV8YMO7s{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez