Választások Ugandában, blokkolták a közösségi oldalakat

Több kommunikációs szolgáltatást, köztük mobiltelefonokat is blokkoltak országszerte Ugandában. Állítólag a választási bizottság kérte a hatóságokat, hogy tegyék elérhetetlenné ezeket a szolgáltatásokat, köztük a Facebookot, a Twittert és a Whatsappot, mert sokan szavazatvásárlására használják őket.

Közben Yoweri Museveni elnök is megszólalt, és azzal indokolta a népszerű közösségi oldalak blokkolását, hogy sokan a nyugalom megzavarására, hamis állítások és információk terjesztésére használják ezeket, hogy szándékosan félrevezessék a választókat.

A blokkolás ellenére azonban nem sikerült teljes mértékben elérhetetlenné tenni ezeket az internetes felületeket. A Twitteren ugyanis továbbra is működik az „UgandaDecides” fiók, jelenleg fórumként használják. Közben több ellenzéki politikus felhívta támogatói figyelmét, hogy a VPN-en (Virtula Private Network) keresztül bárki csatlakozhat a közösségi oldalakra és küldhet üzeneteket.  A VPN ugyanis kikerüli a blokkolást, és más országok internetes hálózatára csatlakoztatja a felhasználókat.

A szavazás országszerte nehézkesen kezdődött. Több körzetben az elmúlt napok zavargásai és tüntetései miatt elhalasztották a voksolást, míg más szavazókörzetekben csak több órás késéssel állhattak az urnák elé az emberek. Sokan ezért felháborodásuknak is hangot adtak. Voltak olyan helyek is, ahol hatalmas sorok alakultak ki a késések miatt. Néhány helyen pedig a rendőrségnek kellett közbelépnie, könnygázgránátok bevetésével. A BBC információi szerint több szavazóhelységnél hamis szavazólapokat osztottak ki.

uganda-election-2011-p2

Politikai szakértők szoros versenyre számítanak. Az elnökválasztás egyik legesélyesebb jelöltje a jelenlegi elnök, Yoweri Museveni, aki 1986 óta irányítja az országot. Első számú riválisa pedig Kizza Besigye, ő már régóta szeretné leváltani az elnököt, akit diktátornak tart. Elemzők szerint Amama Mbabazi volt miniszterelnök is beleszólhat a küzdelembe.

Több jogvédő szervezet is felemelte a hangját az ugandai választásokkal kapcsolatban, jelezve, hogy a biztonsági erők több esetben is lecsaptak az ellenzéki vezetőkre és támogatóikra, ezzel is nehezítve a kampányukat és a szavazásra való mozgósítást. Az ellenzéki pártok szerint a biztonsági szervek szándékosan vadásznak rájuk és támogatóikra, akiket el akarnak ijeszteni a szavazástól. Kizza Besigye pedig egyenesen kijelentette, hogy a kormány minden bizonnyal csalásokra készül, hogy bebiztosítsa győzelmét. Az érintettek tagadják ezeket a vádakat.

Egy jelöltnek abszolút többséget kell szereznie ahhoz, hogy nyerjen. Ha ez nem történik meg, akkor második fordulót írnak ki. Ez pedig minden bizonnyal további feszültségeket fog eredményezni az országban, ahol az elnökválasztással egy időben tartják meg a parlamenti és helyihatósági választást is.

Az ugandai zavargásokról részletesebben itt, itt és itt olvashat a Globoporton.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez