Gyilkossággal vádolják a volt miniszterelnököt

2010-ben a vörös inges tüntetőkbe belelőtt a hadsereg: 90 halott és több mint 900 sebesült a mérleg. Az utasítást az akkori kormányfő adta ki, ezért ellene indult a per. Jelenleg a vörös ingesek vannak hatalmon Thaiföldön.

A sárga inges ellenzék továbbra is tüntet Thaiföldön a kormány bukását követelve. Közben az ügyészség vádat emelt a sárga inges kormányfő ellen, aki kiadta a tűzparancsot 2010-ben. Abhiszit Veddzsadzsiva mellett  eljáérás indul a mostani tütnetések vezetője Szuthep Thauguban ellen is. A 90 halott közül kettő – közülük egyik mindössze 14 éves – ügyében jutottak el a vádig. Mindkettejüket a hadsereg golyói ölték meg, és akkor a műveleti központ parancsoka a miniszterelnök és helyettese, a mostani ellenzéki vezér voltak. 

A thai válság okairól, előéletéről  részletesebben itt olvashat.

A thai társadalom megosztottságát mutatja, hogy a volt miniszterelnököt két tüntető csapat is fogadta, egyikük (a jelenlegi kormány hívei) “Gyilkos, gyilkos!” kiáltásokkal, a másik szolidaritása jeléül rózsaszín virágokkal. A volt miniszterelnök 600 000 baht – 5 millió forint – óvadék ellenében szabadlábon távozott. 

Az összecsapások közben tovább folynak a kormány és a sárga inges ellenzéki tütnetők közt. A legfrissebb értesülések szerint a sárgák ismét megostromolták a kormány székházát. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez