Vérvörös tavak és gyilkos algák Kínában
Egy különös baktériumnak köszönhető, hogy vérvörössé váltak a tavak Juncseng közelében.
A város Kína északi részén, Sanhszi tartományban található, és folyamatosan érkeznek oda a látogatók, hogy saját szemükkel lássák a bizarr jelenséget. Szakértők szerint a színváltozást a halophilic baktériumok jelenléte váltotta ki, ezek elsősorban sós vízben szoktak előfordulni. A különös mikroorganizmus az édesvízzel érintkezve reakciót vált ki, és vörösre színezi a vizet.
Mindeközben Kína keleti részén, Anhui tartományban világoszöldre változtak a tavak a gyilkos algák miatt, melyek olyan sűrűn lepték el a vízfelszínt, hogy nem engedik oxigénhez jutni a halakat. Ezért a halállomány jelentősen megcsappant. A halászok azonban kihasználták a helyzetet, és a döglődő halakat a helyi piacon értékesítették.
Egyikük, Tain Ni elmondta, hogy még háló sem kell ahhoz, hogy halat lehessen fogni. „Hármat a kezemmel fogtam ki” – mesélte, és azt is elárulta, hogy az íze ugyanolyan volt a halnak, mint annak, amit halóval és bottal fogott korábban.