Gyümölcspárlatot Afrikának!
A Magyar kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) meghívására egy hetet töltött Ugandában ifj. Ruszkai József a miskolci Ruszkai & Ruszkai Kft. szakértője. A családi cég generációk óta készít pálinkafőzőket, lepárlókat a magyar és külföldi piacokra, továbbá pálinkafőzéssel és párlatok előállításával is foglalkoznak.
A korábban már bemutatott magyar részvétellel kialakított mezőgazdasági mintatelep projekt egyik fontos eleme a helyi gyümölcsök feldolgozása és a magyar technológia felhasználásával készített párlatok esetleges piaci bevezetése. A HTCC munkatársainak az eltelt egy hét alatt sikerült bemutatniuk az Ugandában fellelhető gyümölcsöket, piaci lehetőségeket és némi ízelítőt adtak a helyi kultúrából is. Terv szerint már most a júniusi hónapban megkezdik az első teszteket és várhatóan jövő év közepétől már a boltok polcain is elérhetővé válhatnak a természetes italok. Az első körben kiválasztott nagy tételben és könnyen elérhető trópusi gyümölcsök a mangó, az ananász, a jack-fruit, az édes csemege banán, az ízletes zöld narancs és a helyiek kedvence, amit csak berry-nek hívnak. A végeredmény egyedi ízének eléréséhez, végső fűszerezéséhez már vannak ötletek, mint például a helyi termesztőktől egyszerűen beszerezhető vanília és a méltán híres ugandai méz. A rengeteg természetes napfény a tökéletes talaj és tömérdek eső következtében hihetetlen gazdag íz-orgiát élhetünk át a helyi gyümölcsök fogyasztásával, ha az évszázados tapasztalattal rendelkező magyar technikákkal párlatokat készítünk belőlük, akkor még elképzelni sem tudjuk milyen íz-özön vár még ránk…