Oximoron a polcokon: halal disznót árultak Európában
Akárcsak a zsidóknál, a muszlimoknál is tilos a sertéshús fogyasztása. Ez az egyik oka annak, hogy halal minősítést kapnak az iszlám követelményeinek mindenben megfelelő élelmiszerek. A halal feliratú ételt elvben nyugodtan megehetik a hívők. Hacsak nem kerül porszem a gépezetbe. Mint májusban az egyik európai üzletláncnál.
Akkor került a polcokra az Aldinál egy új termék, egy indiai jellegű készétel. A fekete pakora pudingot egy skót cég gyártotta, a Punjab Pakora. A cimkéje szerint nyomokban sertésvért és sertésbőrkét tartalmazott, jóllehet rajta volt a halal minősítés.
A feldühödött vásárlóktól bocsánatot kért a német üzletlánc, visszaadta a pénzüket és vizsgálatot ígért. Sajnálatos, elkülönült esetnek nevezte a történteket, és elismerte, hogy figyelmetlenek voltak: nem vették észre a már a cimkéből is egyértelmű ellentmondást.
Nem ez volt az első eset, hogy gond volt a halal minősítésű élelmiszerekkel. Egy évvel ezelőtt például a Cadburry-nek két csokoládéját kellett kivonnia a maláj piacról, mert disznózsírt tartalmaztak. Ugyancsak tavaly Európában az okozott felzúdulást a vallási szabályok betartására ügyelő muszlimok és zsidók között, hogy Dániában az állatok jogaira hivatkozva betiltották a halal vagy kóser vágást. A nagyon szigorú követelmények dacára egyébként világszerte virágzik és erőteljesen fejlődik a halal-piac: 2012-ben az ilyen típusú élelmiszerek és italok a globális élelmiszerpiac 16,6 százalékát tették ki, sőt az előrejelzések szerint ez az arány 25 százalék is lehet 2018-ra.