Mi van a tésztában? Bajban a Nestlé Indiában
A svájci élelmiszeripari óriás egyik tésztakészítményében tiltott anyagokat találtak.
A legnépesebb indiai szövetségi államban, Uttar Pradesh-ben tört ki a botrány. Egy élelmiszerbiztonsági rutinvizsgálat során ólmot és szódiumból származó glutamint találtak a Maggi márkájú instant tésztában. Ez a svájci cég egyik legnépszerűbb terméke India-szerte. A vékony tésztát csak két percre kell forró vízbe dobni és máris fogyasztható. A Nestlé indiai bevételeinek egyharmada ezekből a tésztafélékből származik, amelyeket helyi élelmiszer üzemekben gyártanak. Ahogy elterjedt a tiltott adalékok felfedezésének híre, máris 30 százalékkal visszaesett Uttar Pradesh-ban a tésztaforgalom. Vizsgálatok kezdődtek más indiai szövetségi államokban is. A Nestlé cáfolja az indiai élelmiszerbiztonsági hivatal állítását. A svájci cég közleményében azt írja, hogy nem használtak szódiumos glutaminsavat, hanem csak hagymaport és búzalisztet, és persze az ólom kimutatását is tévedésnek nevezik. A vita és a laboratóriumi vizsgálat folytatódik. Az indiai élelmiszerbiztonsági törvények nagyon szigorúak. Ha a hatóságok bizonyítani tudják állításukat, a Nestlét súlyos pénzbírságra, sőt vezetőit akár börtönbüntetésre is ítélhetik. Fotó:AFP