Jó kakaó, rossz kakaó
A kormányzati elhatározás már megvan arra, hogyan építik ki a kakaótermesztés libériai minőségbiztosítási rendszerét. Eredmény már jövőre is lehet.
A kakaó-betakarítás szezonjához érve több afrikai országban is üzleti elemzés tárgya lett ez a növény. Míg Togóban a jó termés és az agrárium állami támogatása közötti összefüggést hangsúlyozták kormányzati illetékesek, addig a legnagyobb afrikai kakaóhatalom, Elefántcsontpart a bab hazai feldolgozásának jelentős bővítését határozta el, miközben felavatta első saját csokoládégyárát is. A legújabb hírt Libéria tette közzé, itt a kakaóágazati piaci reform mielőbbi elindítását hangsúlyozták, jelezve, hogy a kistermelők a minőségért – és így saját jobb jövedelmükért – sokkal többet tehetnének. Egy nemzetközi kakaó tanácsadót, Andrew Lambertet idézték, aki a betakarított termés minőségromlását tette szóvá. Hibáztatta a felvásárlás gyakorlatát, mely válogatás nélkül gyűjti be a termést és így nem teszi érdekeltté a gazdákat a jobb minőségben. A libériai kormányzat számára a következő, 2015-2016-os szezon az, amelyben már bevezetheti a tisztességes és méltányos árak rendszerét a kisbirtokosok körében, ami azt jelenti, hogy osztályozni fogják a termést, alkalmazva a nemzetközi szabványok szerinti minősítési rendszert. A legközelebbi szezonban már bizonyítványt állítanak ki a minőségről, a kakaó eredetéről, gondoskodva arról, hogy nyomon követhető legyen papíron is a termés és a termelés is. Ehhez persze előbb független szakmai minőségbiztosítási cégekre is szükség lenne. Fotó.AFP