Olajért mindent? – veszélyben Afrika legrégebbi nemzeti parkja

Kongó, Kinshasa – Kongó engedélyezni fogja olajkincseinek kitermelését, legyen a lelőhely akár egy nemzeti park alatt is, ezt az ország szakminisztere mondta. Crispin Atama Tabe kész arra is, hogy az olajdollárok érdekében törvényt módosítson. Ezzel feloldaná a nemzeti parkok alatt található ásványkincsek kiaknázásának tilalmát.

Jelentős szénhidrogén vagyonról lehet szó, ha a szakminiszter ilyen erőteljesen érvel a kitermelés mellett. Bár az országban már most is zajlik olajkitermelés, az alig éri el a napi 26 ezer hordót.

Nemrég egy angol cég a Soco International kapott engedélyt arra, hogy a levegőből végezzen méréseket az ugandai határ közelében a Virunga nemzeti park területén. Már a kutatási engedélyt is vitatták környezetvédő szervezetek, az esetleges kitermelést pedig meg akarják akadályozni. Arra hivatkoznak, hogy a Virunga,- amely Afrika legrégibb védett nemzeti parkja- területén sikerült a legteljesebb mértékben megőrizni az Egyenlítő környékére jellemző biológiai sokszínűséget, ráadásul itt van hegyi gorillák utolsó menedéke.

A hatályos kongói törvények szerint a nemzeti parkok területén szigorúan tilos bármilyen bányászati tevékenység. A szakminiszter már idézett szavai alapján, ha olyan mennyiségű szénhidrogént találnak, akkor nem lesz akadálya a törvényt átírni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez