Turkálók tündöklése Nyugat-Afrikában- kilóra mért módi

Nigéria, Lagos – Second hand-ből öltözködik Nigéria, sőt szinte teljes Nyugat-Afrika. A kereskedelmi hajók hetente hozzák az újabb és újabb konténereket tele a Nyugaton levetett és már nem használt ruhákkal.

 Nigéria északi részén valaha virágzó textilipar működött. Mostanra mindössze pár üzem maradt, amelyek állami megrendelésre dolgoznak, méregdrágán. A magas árakat az okozza, hogy a villanyvarrógépekhez az áramszolgáltató képtelen energiát adni, ezért a varroda generátorokat üzemeltet. A villanyszámla így mérhetetlenül magas.

Három ing egy dollár, ezzel nemigen tudnak versenyezni a helyi varrodák. A 160 milliós ország pedig jelentős felvevő piac. A legtöbb ruhás konténer az Egyesült Államokban vagy más nyugati államban az induláskor még adomány volt, ám mire átér az óceánon, árucikk lesz belőle. Egyre gyakrabban és egyre elzártabb településeken is mind többen viselnek valamiféle különleges ruhakeveréket. A nők például hagyományos ruházatukat egészítik ki rikító színű és mintázatú pólókkal és a férfiak is inkább már nyugati szabású nadrágokban járnak.

A piacok mellett egyre-másra nyílnak a kis szabóságok, javítást, alakítást vállalnak, hogy a konfekció passzoljon az új viselőjére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez