Felsültek az indiaiak Mozambikban

Mozambik, Maputo – Fölöslegesen utazott Afrikába az indiai kormány gazdasági küldöttsége. A delegációt az indiai szénipari miniszter, Sriprakash Jaiswal vezette.

Meglepő döntés született Maputóban. Nem köt újabb szénkitermelésre szóló koncessziós megállapodásokat a mozambiki vezetés az indiai állam tulajdonában lévő Coal India céggel. A mozambiki kormány azután jelentette be döntését, miután Abdul Razak, az ásványkincseket felügyelő minisztérium helyettes vezetője tárgyalt az indiai delegációval. Razak a megbeszélést követő sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az indiaiakkal korábban már kötöttek koncessziós megállapodást. A mozambiki vezetés most azt javasolja, hogy az indiai fél összpontosítson a már nyélbe ütött megállapodások maradéktalan teljesítésére, és egyelőre ne akarjon újakat kötni.

 A Coal India idén kezdi el a kutatási, kitermelési munkát az afrikai ország észak-nyugati Tete tartományban. Közben az ugyancsak indiai érdekeltségű Jindal Steel vállalat a mozambiki Power&Minerals céggel közösen lát neki a fejtésnek 2012-ben. A Jindal Steel 200 millió dolláros beruházást hajt végre, és 1600 munkahelyet létesít, hogy 10 millió tonna szenet tudjon évente kitermelni Mozambikban.

 India a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága. Energia termelésének döntő többségét széntüzelésű erőművek adják, de Indiának nincsen elegendő szene, ezért olyan fontos, hogy ellenőrzése alá vonja az új lelőhelyeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez