Gyorsan gyógyulhat a gazdaság Tunéziában

Tunézia, Tunisz – Gazdasági visszaeséssel, inflációs nyomással, de viszonylag gyors kilábalással számolnak a világ nagy pénzügyi tanácsadó cégei Tunéziában. A japán Nomura kedvezőbb képet fest, mint a brit Fitch Ratings. Abban azonban egyetértenek, hogy a Tunéziai gazdaság nem rokkan bele a Jázmin forradalomba.

1,4 milliárd dollár. Várhatóan ez az összeg lesz a vonal alatt, ha összeszámolják a több, mint egy hónapja tartó forradalom okozta károkat. Ez az összeg a tunéziai költségvetés 3 százaléka, ami jelentős visszaesést eredményezhet a már korábban is komoly munkanélküliséggel küzdő országban.

Az elhúzódó bizonytalanság a nemzeti össztermék 10 százalékát adó turizmust érintheti érzékenyen, amelyben 400 ezren dolgoznak. A Fitch összességében a külföldi befektetések egyharmados visszaesésével számol, azzal a kitétellel, hogy minél hamarabb stabilizálódik az ország helyzete, annál könnyebb lesz a befektetői bizalom visszaszerzése.

A japán Nomura azt várja, hogy a lerombolt épületek újjáépítése lendületbe hozza a gazdaságot. Ugyanakkor a zavargások előtt még 5,4 százalékra prognosztizált gazdasági növekedés várhatóan 2 és 3 százalék körül alakul.

Az államháztartási hány elérheti az 5 százalékot, de a külső államadósság finanszírozásánál komoly gondokkal nem számolnak az elemzők. Tunézia államadóssága a bruttó nemzeti össztermék 40 százaléka.

Összességében sokba kerül a rendszerváltás a tunéziaiaknak, ez az év nehéz lesz, az első érezhető eredmények várhatóan 2012-ben jelentkeznek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez