Erdőtüzek pusztítanak Washingtonban

A tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni a Washington állam észak-nyugati részén tomboló erdőtüzeket.

Washington állam észak-nyugati részén több mint egy hete tombolnak az erdőtüzek. A hatóságok jelentése szerint a lángokat egyelőre nem tudták megfékezni, az erős szél miatt pedig a tűz új irányokban terjed tovább.

A tűz a Carlton Complex nevű területen tört ki július 14-én, ahová villám csapott be. A lángok azóta 870 négyzetkilométernyi területen pusztítottak. Kigyulladt a száraz fű és a lángok továbbterjedtek a fákra, megolvadtak a telefon- és áramvezetékek is. Sérültekről nem tudni, de néhány embert eltűntként tartanak nyilván a hatóságok, Seattle-től északra, a festői Methow-völgyből pedig több száz embert kellett kitelepíteni.

Jon Erdman meteorológus szerint bár a hétvégén Washington államban pár fokkal csökkent a hőmérséklet, ez sajnos nem elég jó hír annak a 2000 tűzoltónak, akik a területen dolgoznak.

– Két probléma is van. Az egyik, hogy délutánonként és esténként feltámad a szél, másodszor pedig ez az év legszárazabb időszaka az észak-nyugati országrész középső területein. Nagyon kevés esély van csapadékra, és ahol mégis esne az eső, annak a kiterjedése nagyon kicsi lesz. Veszélyt jelentenek a villámok, amelyekre sajnos fel kell készülni, hiszen újra becsaphatnak azokra a területekre, ahol már kárt okoztak, illetve új helyeken okozhatnak erdőtüzeket – mondta a meteorológus.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez