Kínai reptértervek Szudánban

Kína, Peking – Szudánba kevés nemzetközi légitársaság repül az országot sújtó szankciók miatt. Ennek ellenére a szudániak készülnek a jövőre, új repülőteret szeretnének, amit a kínaiak fognak megépíteni.

Új nemzetközi repülőtér építéséről kötöttek megállapodást a szudániak több kínai céggel. A beruházás értéke 900 millió euró. A kínaiak a tervek szerint olyan leszállópályát építenek, amelyet a legnagyobb gépek is használhatnak. A kínaiak emellett hangárokat, irányítótornyot és a földi kiszolgáláshoz ellengethetetlen létesítményeket is felhúznak a légikikötőben.

Szudánt jelenleg nemzetközi szankciók sújtják, ami komolyan érinti az ország légitársaságait és a légi közlekedés egészét. A büntető intézkedések miatt és a pénzügyi tranzakciók befagyasztása következtében a szudáni légitársaságok csak vegetálnak. Nincs pénzük a fejlesztésre és a profitjukat sem tudják teljes mértékben lehívni. Az Európai Unió pár évvel ezelőtt kitiltotta légteréből a szudáni gépeket, mert azok nem feleltek meg a nemzetközi biztonsági előírásoknak. A kínaiak viszont jó kapcsolatokat ápolnak a kartúmi vezetéssel. Szudán számára a kínaiak biztosítják az elengedhetetlen infrastrukturális fejlesztéseket, míg Szudán Kína hatodik legjelentősebb kőolaj-beszállítója. A két fél azt reméli, hogy a beruházás nagyot lendít majd a két ország gazdasági kapcsolatain.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez