Először állítják ki a Holt-tengeri tekercseket Izraelben

A Tízparancsolat legrégebbi, 2000 éves példányát az Izrael Múzeumban lehet megtekinteni két hétig, az Emberiség rövid története című kiállításon. A Holt-tengeri tekercseket, melyeket egy palesztin pásztor talált meg egy barlangban Jeruzsálem közelében, külföldön már kiállították, de Izraelben ez az első alkalom.

A kézirat olyan rossz állapotban van, hogy csak nagyon ritkán lehet a nyilvánosság elé tárni anélkül, hogy kárt ne okozzanak benne. A Tízparancsolat legrégebbi példánya egy a 14 kiállított műtárgy közül. A legrégebbi kiállítási darab egy 1,5 millió éves fegyverkészlet, melyet az emberek minden valószínűség szerint elefántok elejtésére használtak. De láthatók itt koponyák a világ legrégebbi családi temetőjéből, agyagtáblák Mezopotámiából, és régi, 2700 éves pénzek azokról a területekről, melyek ma Törökországhoz tartoznak.

Az Izrael Múzeum fennállásának 50. évfordulóját ünnepli ezzel a kiállítással, amely a modern korral ér véget. A legutolsó bemutatott történelmi érték Albert Einstein kézirata, melyen a szerző a fizika tudományát forradalmasító relativitáselméletet vetette papírra a XX. század elején.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez