Kéretlen orosz olvasók turkáltak Obama emaljei között

A New York Times úgy tudja, hogy a Fehér Ház levelező rendszerét tavaly feltörő orosz hackerek az elnök emailjeihez is hozzáfértek. Kódolatlan üzenetekről van szó, vagyis a behatolók nem jutottak titkosított, bizalmas információkhoz, az erkölcsi kár, pontosabban a blamázs azonban nyilvánvaló.

A levelek tartalmáról semmit sem lehet tudni, (pontosabban mi nem tudunk semmit, ellentétben az orosz hackerekkel, akik olvasták az üzeneteket) a lap értesülései szerint az Obama BlackBerry-jén bonyolított titkos üzenetváltásokat őrző szerverekhez nem fértek hozzá az illetéktelen behatolók. A készülék mindig az elnöknél illetve egy közeli munkatársánál van. Mindenesetre a támadást követően a Fehér Ház részlegesen lezárta az email-rendszerét. Az oroszok egyébként az amerikai külügy rendszerébe is betörtek.

A New York Times azt írja, hogy a Fehér Ház sok magas beosztású munkatársa két gépet használ az irodájában, az egyik a szigorúan titkos, bizalmas levelezést szolgálja, a másik már nem ennyire védett. Ám a kevésbé őrzött gépekről lelopott anyagok is tartalmazhatnak kényes információkat, biztonsági szempontból fontos találkozókról, megbeszélésekről, helyszínekről. Mindenesetre az oroszok csattanós választ adtak az NSA-nek, jelezve, hogy a nagy kiberháborúban Moszkva nem lebecsülendő, fegyvertelen ellenfél. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez