Rések a nigeri Zöld Fal-on

Niger, Niamey- Irtják az erdőt Niger fővárosa körül. Az országban 50 évvel ezelőtt indult be a zöld projekt. A kivitelezők szándéka szerint azért, hogy megállítsa a sivatagosodást. A fővárost körülvevő zöldövezet viszont pusztulásnak indult.

 

Niger területének 2/3-át sivatag borítja. A szárazság és a termőföld hiánya miatt egyre többen vándorolnak a fővárosba. Sokan próbálnak szerencsét Niameyban, az újonnan betelepülők jelentős része a környéken található telepített erdősávban épít magának otthont. A fákat kivágják és kunyhókat építenek belőle. Az infrastrukturális fejlesztések miatt az erdő pusztulni kezdett. A szárazság és a meleg miatt pedig gyakoriak voltak a tűzesetek is. Minden évben körülbelül 1000 fát ültetnek a főváros köré, de ez nem elegendő. Sokan attól félnek, hogy az ország elsivatagosodik.

 1965-ben kezdődött a fatelepítési program Niamey környékén. A zöld projekt akkor 6.6 millió dollárba került. Az összeget főleg külföldi kölcsönökből teremtették elő a nigeriek. A terv az volt, hogy a fővárost egy zöld fallal veszik körbe, hogy felfogják a homokos szelet és megállítsák a sivatagosodást. A fővárost körbeölelő zöld fal, 25 km hosszú és 1 km széles. A projekt végül leállt, mert nem volt elég pénz a folytatásra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez